Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-19 - 15:21
Begagnad båt från Norge

mats.ovegard:

Funderar på att köpa en begagnad båt i Norge. Vilka skatt- och tullregler då?

kuling
Senast inloggad: 2014-05-26 - 19:25

Lennart Lundin:

Norge tillhör inte EU vilket innebär att full moms, 25%, ska betalas vi införsel till Sverige. Därtill tull (blygsamt procentsats) om man inte kan visa att båten ursprungligen kommer från Sverige. Momsen räknas på totalbeloppet för själva båten inkl ev frakt o tull. Info finns bl a på www.tullverket.se Så är de formella bestämmelserna, men jag har inte hört talas om att detta skett i semestertider när båttrafiken är livlig över gränsen....... Givetvis avråder jag till detta förfarande och kan inte rekommendera detta. Köper man via svenskt och norskt företag så kan moms kvittas av dessa. Det är vid privatköp så kostnader uppkommer. De flesta båtar är registrerade i Norge men detta register är frivilligt.
Johan Westman (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 15:56

Johan Westman:

Den medlem som givit dig svar först har givit dig delvis felaktiga uppgifter. DU kan inte slippa avgifter om du kan visa att båten har funnits i Sverige förut om den inte skett inom en mycket kort tid. Har båten lämnat Eu skall den på vederbörligt sätt klareras och betalas in i Eu igen. Detta betyder att moms kan få erläggas flera gånger för samma båt... MVH! Johan Westman Jurist åt Sxk
tage dahlgren (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 15:56

tage dahlgren:

Är det samma regler som gäller i samtliga länder utanför eu vid införsel an beg.båt. Måste man klarera ut när man lämnar t.ex. usa?
kuling
Senast inloggad: 2014-05-26 - 19:25

Lennart Lundin:

Principen med moms är densamma - alla båtar som varaktigt ska stanna inom EU ska erlägga moms vid inträdet. Momssatsen är som bekant varierande bland EU-länderna. Även ev tullavgifter varierar , dels beroende till vilket land införseln sker, dels varifrån båten kommer. Avgiften är dock liten i jämförelse med momsen. Tala med tullverket www.tullverket.se. En "äkta" EU-båt kan visst segla utanför EU under några få år utan att för den skull behöva betala ny moms etc. När man avseglar från USA ska man klarera ut varigenom även Coast Guard informeras.