Hoppa till huvudinnehåll
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00
Tömma färskvattensystemet

Hur gör man bäst för att tömma färskvattensystemet. Tankar, slangar, vv-beredare osv. Blåsa med kompressor...? Suga med någon pump...? Tacksam för tips på både metod och utrustning. // Claes

Ove Thorin
Senast inloggad: 2020-06-26 - 18:41

Hej Claes

Man kan göra på olika sätt, skruva isär på flera ställen eller göra lite mer arbete en gång och ha det lättare i fortsättningen. Jag har gjort det senare. Jag har satt en slang på säkerhetsventilen och trycker via denna med tryckluft. Säkerhetsventilen går att sätta i öppet läge manuellt, men man måste också sätta en förbikoppling med kran till backventilen på tilloppet på kallvattnet till varmvattenberedaren. Nu tar jag bort filterbehållaren på kallvattnet och sätter en spann under. Nu kan jag tömma varmvattenveredaren helt, när den är tom sätter jag tillbaka filterbehållaren och kan tömma med tryckluft genom samtliga kranar.

Hälsningar Ove

Magnus Sterky
Senast inloggad: 2020-06-09 - 19:15

För att tömma sötvattensystemet låter jag motorns sjövattenpump suga ut allt vatten via t.ex. diskhons vattenpip. Finns tryckvattenpump  skall den vara aktiv.  När det tar slut flyttar jag slangen till en dunk med 50% glykolblandning, när den är slut stänger jag av motorn. (Då hinner oftast motorn bli lite varm innan vattnet tar slut. Då kan man passa på att göra oljebyte.) Manuella pumpar manövrerar jag intensivt när vattnet är slut, så att vattenrester flushas ut. Smårester av vatten som medför mindre än halvfyllda slangar och pumpar etc får vara kvar, där sker ingen frostsprängning. 

Detta har ja inte provat, men:

En våtdammsugare bör ha tillräckligt undertryck och volym för att tömma slangar och pumpar samt vattenrester i tömda varmvattenberedare etc. 

Sådana är inte dyra och kan göra nytta även på andra sätt.  

/Magnus

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Tack för tipsen!

// Claes