Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-01 - 15:23
Skrovbeklädnad

Peter Neretnieks:

Finns det någon helt diffusionsöppen skrovbeklädnad eller annat alternativ att klä skrovsidor med? Har just rivit ur all invändig skrovbeklädnad eftersom jag fått antydan till böldpestblåsor på friborden. Beklädnaden var 2-3 mm vitt skumgummi, typ liggunderlag med ett tunnt lager av något som liknar vit strukturerad konstläderet på. Den var limmad med kontaktlim direkt mot plasten som var mycket fuktig.
Peter Behrens rekommenderar naken glasfiber i sin bok "plastbåtsvård" men det känns lite trist.tlundg
Senast inloggad: 2022-06-30 - 23:32

Thomas Lundgren:

Lite beroende på var i båten det handlar om så är ju alltid det finaste det bästa. Fäst vertikala träribbor utmed fribordet och skruva sedan teaklister horisontellt på dessa. Det ger mycket bra ventilation och är vackert att se på och ger en mycket hög finish på båten.

Nackdelen är som vanligt att smakar det så kostar det. Men det handlar ändå bara om några 100-lappar per kvadratmeter så i kronor räknat blir det inga enorma summor.

Vill man kan man sen, mellan de horisontella ribborna, lägga helt vanligt liggunderlag (i valfri tjocklek) som isolering. Dessa behöver inte limmas mot fribordet utan isolerar lika bra ändå.

Bäst blir det troligen om liggunderlagen är någon milimeter tjockare än vad ribborna är. Då får man maximalisolation och jag antar att även lite hårdare slagljud m.m. ifrån skrovet dämpas lite mer än om isoleringen ligger med några milimetersglapp.

På ytor där teaklistor absolut inte passar så är mitt förslag att montera liknande material som du hade tidigare på masonitskivor och sedan fästa dessa på små distanser mot skrovet. Små springor här och där torde sen ge tillräckligt mycket ventilation för att det inte skall stå fukt innanför skivorna.

Med vänliga hälsningar