Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2020-07-05 - 22:43
Luftbubbla i kompassen - vad göra

Georg:

Jag har en äldre /1978?) Sestrel skottmonterad kompass, som har en ganska stor luftbubbla. Det gör att belysningen inte har någon verkan.

Finns det någon som har ett förslag på vad man kan göra. Sestrels service i England ger inga svar.

Georg

Ulf Bergenlid,… (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Ulf Bergenlid, SXK Btn:

För ett antal år sedan såg jag en uppgift om en "ny tillverkare": SIRS Navigation, 186 a Milton Rd, Swanscombe, Kent, tel 01322 383672. Hör även med Nautiska Magasinet eller ev. med "Capstan Marin" 08-208450 (gammal uppgift, kanske ej aktuell).
Georg (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Georg:

Tack Ulf.

Jag har varit i kontakt med SIRS i UK sen i oktober förra året, men de svarar ej på frågan, bara lovar att svara.


Kommer att försöka kontakta enligt Ditt förslag men önskar fortfarande fler förslag från BTN och/eller SXK-medlemmar.

Georg
Curt Norstedt (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Curt Norstedt:

Hej Georg,

Min egen kompass från Sestrel, nu mer än 25 år gammal, servades av Lyth, Instrument AB, i Spånga så sent som för ett par år sedan.

Luftbubblan kan du förmodligen själv åtgärda - kompasser brukar vara fyllda med "white spirit", vilket väl ungefär motsvaras av lacknafta på svenska. Det brukar också finnas ett påfyllningshål. Tala med Lyth.

Problemet med min kompass visade sig också vara ganska vanligt. Kompasskivan är lagrad med en nål på en sten. Lagret slits genom skivans ständiga rörelser, friktionen blir till sist så stor att kompassen tenderar att hänga kvar på sin kurs. Även detta fel kan rutinmässigt åtgärdas.
m-e.jansson@te…
Senast inloggad: 2019-07-10 - 23:53

Vill bara varna för luftbubblor i kompassen. Åtgärda det så fort som möjligt annars händer följande:

Solen värmer upp luften i bubblan trycket stiger och mer vätska läcker ut. Bubblan blir större och större och trycket blir större och större, så det är ungefär som moment 22.

Håkan (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Håkan:

På min kompass sprack det membran som gör att vätskan kan utvidga sig/dra ihop sig med temperaturvariationen. All vätska rann ut. Detta fixade jag med att byta till nytt membran och fylla på en speciell kompassvätska, nästan som glycerin, som jag köpte från Lyth. Min kompass har ett påfyllningshål för detta. Kompassen är av märke Plath.
Lasse (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Lasse:

För många år sen gav jag mig på att fylla en gammal silva med Lacknafta efter att ha fått det tipset att det är samma som white spirit. Vilket kanske var sant , men det var inget bra tips, vätskan blev brun och knappt genomsynlig efter ett par år i solen.
Så köp hellre vätskan från Lyth.
Lasse H
Curt Norstedt (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Curt Norstedt:

När jag på nytt läser igenom mitt inlägg från i går finner jag att det lätt kan tolkas som en rekommendation att fylla på kompassen med lacknafta. Det var nu inte meningen och det var därför jag lade till "Tala med Lyth".

Om jag minns rätt så bestäms dämpningen i en kompass av vätskans viskositet - ju mera trögflytande desto större dämpning. Vid ett tidigare tillfälle talade jag med en represent för Sestrel om en luftbubbla i min syftkompass - fyll på med white spirit, var svaret. Vätskan i en styrkompass är däremot troligen mer trögflytande.

Det andra felet jag nämner, att kompasskivan kärvar, är inte helt ovanligt. Man kan emellertid lätt kolla sin kompass i detta avseende. Dra skivan med hjälp av en magnet en bra bit åt det ena hållet, släpp den och notera till vilket gradtal den återgår. Gör om samma sak åt det andra hållet. Skivan ska i båda fallen återgå till sammma gradtal.
Georg (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Georg:

Efter att äntligen fått tag i en Sestrel-person (Sirs i UK) fick jag beskedet att vätskan i MIN kompass med stor sannolikhet var olja (ej white spirit e.d.) och att det är viktigt att man häller på rätt vätska
Monsun 284
Senast inloggad: 2012-08-23 - 22:34

Jag hade samma problem med min kompass. Vände mig till Lyth som hjälpte mig för 150kr!

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Ökända Suunto vägrar ge någon som helst vägledning till mitt problem. Men har fått tips från annat håll på vilken vätska som kan användas och det är lampolja. Men det är ett gigantiskt problem hur jag skall få loss kompassen från skottet!!! Metallringen är ju limmad (eller nåt) dikt mot skottet och det går inte ens att få emellan ett rakblad. Går ringen sönder är det kört för Suunto vägrar sälja reservdelar. Kompassen är säkert 30 år gammal. Vad göra???