Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:16
Kork på däck ?

Tomas:

Är det någon som har erfarenheter eller synpunkter på att lägga kork på däcket istället för teak ?

Finns det olika typer av kork för det ? Jag har en broschyr om Marinedeck 2000, men har inte sett materialet monterat på nån båt.

Har någon förslag på andra lämpliga material ?

Hasse Svedberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Hasse Svedberg:

Vad är du ute efter? Om du prioriterar halkskyddet så har jag inte sett något bättre än Treadmaster, som består av en kork/gummi-blandning. Lättlagt m.m. Utseendet är upp till var och en. Jag tycker det är mycket snyggare än plastdäcket.

Hasse S
Patric Rehnqvist (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Patric Rehnqvist:

Vilka i Stockholm marknadsför Treadmaster?
Vad ligger priset på ungefär?

Patric R
Clas Karlebratt (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Clas Karlebratt:

Ett mycket billigare alternativ är att använda korkskivor. Dessa skär man lätt till remsor som limmas på däcket och därefter nåtas. Skivorna består av gummi/kork blandning finns i 4 och 6mm tjocklek. Yta och struktur lika de som säljs till båtar. Skivorna är 1,2 x 0,6m och kostar 200-250kr/st.

Clas
Hans Svedberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Hans Svedberg:

Treadmaster har funnits i minst 25 år vlket säger en del om kvaliteten. Jag tror att SeaSea är det enda företaget i landet som har det (sid 119 i katalogen). Måttet är 1200x900 pris 625:- 2004

Clas, vad menar du med "yta och struktur lika de som säljs till båtar" ?

Hasse S
Hans Svedberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Hans Svedberg:

Bild finns på min hemsida
http://w1.877.telia.com/~u87729389/anemon.htm

Hasse S
Göran Weiler (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Göran Weiler:

Vänd dig till Göteborgs Träbåtsrenovering, som är specialister på Marinedeck 2000. Mycket vackert och ändamålsenligt material för däck och durkar - vida överlägset Treadmaster enligt min mening.
Hans Svedberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Hans Svedberg:

Du Göran!
Det är ju en väldigt stor hjälp för en som ska välja när du säger att ett material är vida överlägset ett annat.
Till att börja med kan du ju tala om vad det är för material. Sedan kan du ju tala om på vilka punkter det är överlägset samt vilken erfarenhet du har av de material du jämför!

Hasse S
Anders J (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Anders J:

8 mm tjockt med volymvikt 400 kg/m3 är ett utomordentligt material, fast man skär det väl knappast i remsor?

Pris ungefär som det Clas nämnde tror jag.

Säljs av OZ Marin.
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Tomas:

Det va alltså jag som började den här frågetråden. Tack för svaren, men jag hoppas också få höra från någon som faktiskt har lagt kork (eller liknande på sitt däck).

Treadmaster känner jag igen, men tycker inte jag ser så många båtar med det. Och kork verkar ännu mer sällsynt.

Det låter nämligen tilltalande att man dels slipper skruva (som med teakribbor) dels får ett lättare och kanske lite segare material. Eftersom jag förmodar att man bara limmar skivorna borde det också vara lättare att få det tätare än teakribborna, eller ...?

Men eftersom det är så sällsynt finns det kanske några nackdelar som det vore intressant att få höra om.

tlundg
Senast inloggad: 2024-04-19 - 15:49

Thomas Lundgren:

Hej Tomas,

Jag har inte kork på båten men har varit ombord på OZ Marines demobåt och kikat på hur de har gjort där med främst sin elmotor, OZEcoDrive, och passade då även på att kika i sittbrunnen där de då hade lagt OZcork.

http://www.ozecodrive.com/

Deras hemsida visar inte några bilder på korken vad jag kan finna men priser, lite montage anvisningar och sånt finns samt kontaktinformation om du vill kontakta dem.

Det jag såg tyckte jag var helt okej men jag personligen har ändå valt teak i sittbrunnen för att det känns mer riktigt och är ännu snyggare. På däcket har jag valt att inte ha något, annat än plast, av vikt och kostnadsskäl.

Mvh. / Thomas.
Göran Weiler (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Göran Weiler:

Marinedeck 2000 finns dels som "exterior" för däck, dels som "interior" för durkar. Produkten finns utförligt beskriven på www.stazo.nl.

Marinedeck 2000 har också livligt diskuterats på marinan.com. Sökning där ger just nu 4 trådträffar, varav tre ger mycket god information från nöjda användare.

Själv har jag sett en Vindö 40, vars däck har lagts av Göteborgs Träbåtsrenovering - enastående vackert, bör ses. Båten fanns förra året i Björlanda Kile, kanske finns den där i år också.

Materialet var litet för tjockt för att kunna användas på durken i min båt med bibehållen ståhöjd, tyvärr.
Per (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Per:

Har ett Marindeck 2000 som jag är mycket nöjd med, det har legat i fyra år och ser fortfarande ut som nytt.

Inget underhåll bara att tvätta av när måsarna varit alltför närgångna.

Här är en länk som kan vara intresant.

http://www.hmmontage.com/foretaget/index.html
Hans Svedberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Hans Svedberg:

Tomas!

Du efterlyste ju erfarenheter men det verkar dåligt med bidrag från personer som själva amatörmässigt har laggt däck.
Jag lade Treadmaster på sittbrunnsdurken för 25 år och på däcket för ca 10 år sedan. Orsaken till att jag åtgärdade däcket så sent var att den tidigare agenturen flyttade till Florida det saknades svensk representant.
Treadmaster är originalet när det gäller den här typen av däck och har under alla år varit det vanliga på båtar med metalldäck (även för militär användning). Av någon anledning har vi svenska småbåtsägare inte upptäckt att det funnits andra material än teak. Formodligen för att man eg bara eftersträvat det lyxiga utseendet!

Erfarenheter:
Mycket lättlagt. Jag har använt Hempadur 2-komp epoxi och mattornas följsamhet gör att de lätt anpassar sig till lättare krökta ytor. Några stenar på ställen där det såg ut att behövas räckte som tyngder.
Mattan har suttit perfekt i alla år på både durk och däck.

Halkskyddet med det romboidiska är fantastiskt bra även i överspolande sjö tack vare god avrinningsförmåga. Våta och hala pölar kan aldrig bli liggande kvar.

Den enda nackdel jag funnit med däcket är orsakat just av det vassa mönstret. Speciellt när man står på nakna knän, det gör ont som LPh sa. Ligger och solar gör man helst på en dyna. (Treadmaster har även ett slätare mönster enl hemsidan.)

I övrigt är det en utseendefråga och den är upp till var och en, där det i det här fallet kanske blir en prioriteringsfråga mellan halkskyddet och utseendet.

Även totalkostnaden för ett färdigt däck är ju också av intresse för de flesta av oss. Vill man få det till så låg kostnad som möjligt så måste man gära jobbet själv. Något ROT-avdrag för båtar finns nog inte ens för husbåtar!

Hasse S

Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Tomas:

Thomas
Tack för ditt svar på korkfrågan, men jag blev än mer intresserad av vad du tycker om Ozecos elmotor med tillbehör. I en annan frågetråd har jag berättat om min Späckhuggare och frågat efter synpunkter på en eventuell elmotorinstallation i den. Men det har inte kommit så många svar.

Vad tyckte du ? Verkar det bra ? Vad tror du om deras kylaggregat också ? Jag tycker det låter så intressant -- föruom kostnaden -- att jag blivit lite överraskad över mig själv. Kan det verkligen vara så bra som det låter ?

(Jag försökte skriva direkt till dig, men någon server uppfattade det som spam och sparkade tillbaka meddelandet ovan!). Om du vill svara bör det kanske vara i den andra tråden om Elmotor, inte här.

Hälsningar, Tomas


Och varmt tack alla ni andra -- där är mycket nyttigt att fundera på. Tack för länkar. Treadmaster låter mycket proffsigt, medan korken verkar behagligare.
Roger Ryberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-23 - 09:18

Roger Ryberg:

Hej!

För några år sedan lade jag en TBS-matta, med gott resultat. Jag skrev om det i Segling och man kan läsa artikeln här: http://w1.398.telia.com/~u39800377/artiklar/.

Hälsningar,
Roger
Perry
Senast inloggad: 2012-07-13 - 08:10

Per Karlsson:

Hej Jag lade på flexiteek på min båt och är otroligt nöjd med detta. Ser ut som teak men har plastdäckets fördelar. Kolla på www.flexiteek.no