Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-06 - 16:17
Kontaktlim

Stefan Westberg:

Jag undrar om någon vet vad man ska använda för lim när man limmar skrovbeklädnad? Beklädnaden har skummgummibaksida och ska limmas mot isolering.

Stefan Westberg

kuling
Senast inloggad: 2014-05-26 - 19:25

Lennart Lundin:

Om beklädnaden är elastisk och ska stäckas vid montering så gäller kontaktlim - vattenbaserad luktar minst, alternativet med lösningsmedel luktar mest men anses vara starkast. Hugger direkt.

På ytor utan sträckning och övrig belastning kan man använda våtrumslim, vilket innebär att man kan justera läget vid montage. Blir inte riktigt lika starkt.

Det finns även lim i sprayburk från 3M som kan användas vid mindre och besvärliga montage.

Ovanstående gäller om isoleringen inte är frigolit utan typ liggunderlag vilket är vanligast.
Stefan Kindebo… (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Stefan Kindeborg, Tekniska SXK,Sörmland:

Du ska definitivt använda vattenbaserat kontaktlim. Casco har en vattenbaserad typ(Ej Casco Mattlim!) som är mycket bra. Vid applicering använder du liten roller och en varmluftspistol är praktisk för att få limmet att torka snabbt.
Min erfarenhet från ett antal inredningsarbeten är att det vattenbaserade limmet har betydligt bättre vidhäftning beträffande inredningsmatta. Det "hugger" ej heller direkt vilket gör att man kan "lossa" såvida man inte har tryck till hårt.

Casco Kontaktlim, vattenbaserat är dessutom nästan helt luktfri. Lite ammoniak luktar det.

mvh
stef@n
Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Seawolf:

Vill du få en permanent limning skall du skaffa ett tvåkomponents kontaktlim från t.ex. Zodiak (avsett för neoprengummi) eller motsvarande från Bostik.

Detta är mig veterligt de enda kvaliteterna som i längden behåller sin limverkan vid viss konstant dragpåkänning, och mot de allra flesta material.

Men det är dyrt och luktar en del.

Alla andra kontaktlimskvaliteter jag har provat att limma på konkava ytor med i grunden plan, fjädrande skrovmatta har släppt förr eller senare.