Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-06 - 16:17
Babystag - att ha eller ej???

Peter Mägi:

Hej...
Har en L32:a där det sitter ett babystag monterat. Har inte riktigt förstått poängen med detta stag, det finns ju 4 undervant och toppvant. Har sett andra L32:or utan babystag. Kan jag ta bort det? Vad är funktionen, mer än att sitta i vägen för genuan?
Har dessutom upptäckt att det läcker vid stagets fäste på fördäck, rakt ner till förpiken. Detta går väl i och för sig att täta, men om staget inte fyller någon oundgänglig funktion, kunde jag ju lika gärna ta bort det...
Tacksam för svar!

Hasse Svedberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Hasse Svedberg:

L32 är en båt som förväntas segla även till havs och i grov sjö. Om man har en rigg med främre undervant från samma punkt som babystaget så är detta i stort sett till enbart för att stabilisera riggen i grov sjö.
Har man enbart bakre undervant och babystag/inre förstag så ersätter de senare de främre undervanten och får inte tas bort. Tar man då bort babystaget måste de bakre flyttas till mast tvärs. Det som händer annars är att när spridarpartit under ökande belastning faller ut åt lä och undervantens belastning ökar så kommer de att också dra spridarpartiet bakåt med felaktig mastkurva till följd och ökad buk hos storseglet. Speciellt med revat storsegel kan belastningarna bli mycket stora.

Allt sagt u.p.a. Man måste veta vad man gör. Kolla också vad L32 klassregler säger om du tävlar!