Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-01 - 15:23
Avgasutsläpp

Kenneth Mäkilä:

Står i startgroparna och skall montera in min nya motor i segelbåten och undrar följande: skall man dra ut avgaserna genom akterspegeln eller skall jag låta det gå som det har varit från det att båten va ny alltså ut på SB.sida nere vid vattenlinjen?
Och vad rekomenderas för att få en så bra installation som möjligt. På gamla motorn fanns det bara en typ vattenljud dämpare
Tacksam för snabbt svar
Hälsningar Kenneth

Ulf Bergenlid,… (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Ulf Bergenlid,SXK båttekn.nämnd:

Det viktigaste är att avgasledningen har en s.k. svanhals som hindrar vatten att komma in samt att det finns en behållare som tar upp det vatten som blir kvar i avgasledningen då motorn stannas. Utöver detta kan också en ljuddämpare installeras. Kontrollera också den ventil som skall förhindra att sjövatten kommer in i avgassystemet genom hävertverkan.
seabeijner
Senast inloggad: 2011-08-10 - 12:03

Ulf Beijner:

Det finns ingen anledning att flytta avgasutsläppet. Som Ulf säger, ordentlig svanhals. Om du monterar avgasutsläppet i en plan akter kan avgaserna släpa med båten och om du har någon ventilation akter in i denna

Ernst Blixt, s… (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Ernst Blixt, sekreterare i Båttekniska nämnden:

Tips om avgassystem finns på: www.sxk.se + länkar Fråga om teknik + Båtteknik + Motor + "Avgassystem, avgasslangar och ljuddämpare för båtar".