Hoppa till huvudinnehåll
oxtox
Senast inloggad: 2022-07-11 - 19:02
Båtskada pga dåligt sjömansskap

Hejsan

Detta hände för några veckor sedan.

Vi ligger förtöjda i Ämtöviken i Gryts skärgård, mittemot där vi ligger ca 70 meter bort ligger en brygga där passbåtar lämnar och hämtar folk. Där vi ligger är en populär plats då det är nära till dass, bra grillplats etc.

På eftermiddagen en lördag kommer en stor passagerarbåt och kör in för att lämna/hämta, de kör över vår ankarlina, de lägger sej med fören mot bryggan och pressar vår 7 ton tunga båt med styrbordsidan upp mot klipporna, flera personer som ser kalabaliken strömmar till och erbjuder sej att vittna osv, personer på övre däck på passbåten ser också det hela, när de så är klara och ska åka därifrån, backar de rakt mot oss för att sedan väldigt nära oss lägga framfart och på så sätt ge oss en rejäl knuff mot klipporna.

Nästan hela förloppet finns på film och strax innan passbåten dundrade in i den lilla viken simmade barn omkring.

Jag anser detta vara mycket dåligt sjömansskap, kaptenen är skyldig att ha uppsikt och i detta fall har han antingen haft det och rent ut sagt skitit i vad han ställde till med eller så har han brustit i koll på omgivningen.

Båten är besiktad av dykare och har skador.

Hur bör man gå tillväga med detta, e-mail har skickats till kaptenen på passbåten som visar mycket lite intresse av det inträffade.

Bör man anmäla eller gå via försäkring ?

Tommy K
Senast inloggad: 2024-02-26 - 17:07

Han är aktiv. Prova att ringa krysarklubbens kansli i Stockholm. De kanske har något uppdaterad kontaktinformation.