Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-18 - 16:21
Retroaktiv deposition.

Sneseglare:

Hej Tanums kommun beslöt att utvidga småbåtshamnen i Grebbestad till år 2000. Vi erbjöds två kontraktsformer; 1. Deposition erläggs och efter 10 återbetalas depositionen. Som kompensation betalas en lägre årshyra samt att det 11fte året blir avgiftsfritt. 2. Ingen deposition och högre årshyra. Kommunen beslutar under våren 2000 att arrendera ut hamnområdet till Svinnäs Marin AB som bygger och förvaltar bryggorna. Kontraktsformerna med Svinnäs Marin AB blir identiska med kommunens erbjudande. Inga kontrakt skrivs. Under påföljande år tillkommer avgifter som el, vatten etc. Dessa avgifter ingick från början. Vi som valde alternativ 2 fick sedan några år tillbaka krav på att antingen betala depositionen som har stigit till det dubbla alternativt betala ränteersättning på krävda depositionsbeloppet. Svinnäs Marin ekonomi är urusel och har för närvarande 2 betalnings föreläggande (på 226759 och 160 kr) samt 24 anmärkningar samt ett besök av kronofogden år 2004. Skuld hos kronofogden 8 månader av 24, Ägaren har ytterligare ett bolag med 5 ansökningar, 59 anmärkningar samt 5 besök av kronofogden. Skuld hos kronofogden 21 månader av 24. Nu kommer krav på att alla tvingas betala deposition. Inbetalningen ska ske under 2 års period med start år 9. De som har valt alternativ 1 får inte depositionen tillbaks utan ska i stället betala in ytterligare en deposition. Min fråga, är det tillåtet att kräva deposition retroaktivt?

Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 00:19

Magnus:

Nedanstående skall absolut granskas av en jurist, men idemässigt så...: I princip gäller muntliga avtal lika mycket som skriftliga. För att få fram vilket muntligt avtal som kommunen träffade med er som utnyttjade hamnen får ni gå samman, och skriva end vad ni anser avtalades. Dels de som valde deposition resp. icke. Styrk skillnaderna med redovisning av de olika inbetalningarna. Gör sedan samma sak med det muntligt utgivna avtalet att fortsätta efter att den privata entrepenören tog över. Formulera, och underteckan, samt verifiera betalningshistoriken. Det finns fler saker av liknande sort att göra för den tillkommande vatten- och elräkningen, samt för det kapitaliserade värdet av de högre avgifter ni betalat som inte erlade deposition. Försök sen ordan ett civilmål mot entrepenören, samt att all fortsatt betalning ges till typ "Notarius Publicus" i avvaktan på utfallet. Detta kan leda till att entrepenören går i konkurs, men det låter ju som han arrenderar hamnen av kommunen som alltså fortsätter att ägas av kommunen. Bilda till sist en båtklubb och arrendera hamnen av kommunen.
Johan Westman (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 00:19

Johan Westman:

hej! Att kräva retroaktiv betalning kan man inte göra. Det är även tveksamt om man kan ändra innehåll i undertecknade avtal. Finns inga avtal eller finns inte allt reglerat i avtal faller man tillbaka till muntliga uppgifter och till tanken bakom avtalet då det skapades. Sen förstår jag inte riktigt om ni haft era båtar där utan kontrakt under ett antal år, men du kan kontalat mig så får vi reda ut detta. MVH! Johan Westman jurist åt Sxk