Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsbrev

Maj 2021

Eskader till Bergmans fisk

Direkt efter, eller i alla fall helgen efter, eskadern till Grisslehamn är det dags för en något kortare båtfärd till Saltharsfjärden och Bergmans fisk.

Samling på Granskär fredag den 11 juni (frivilligt) kanske grillar vi tillsammans.

Avsegling på lördag förmiddag. I första hand lägger vi till vid Bergmans brygga, i andra hand Norrsundets gästhamn. På eftermiddagen blir det mingel på bryggan innan vi går till restaurangen vid 18-tiden.

Fri hemsegling på söndagen.

Anmälan görs till cecilia.ab.olsson@gmail.comeller tel. 070-267 17 56  senast den 4 juni.

 

Sjösättningsfest med  Surfing

Årets sjösättningsfest äger rum på Granskär lördag den 19 juni i samband med Surfings nattrace. Precis som förra året bjuder Eggegrundskretsen på bubbel och tilltugg i samband med minglet vid prisutdelningen efter nattracet. Grillarna är tända och var och en får själv ta med mat och dryck efter önskemål eftersom vi fortfarande håller coronasäkert avstånd.

Anmäl till lotta@hildingson.se eller tel 0705422330 senast den 16 juni.

 

Bojarna på plats

Alla kretsens bojar är på plats och kontrollerade och leden in till Iggön är prickad. Det är bara att knyta fast båten och sätta upp bojflaggan.

 

Axmar ocxh Storjungfrun

All information om eskadrarna till Axmar, Storjungfrun och en eventuell familjeeskader till Furuvik kommer att finnas på Eggegrundskretsens facebooksida, instagram och webb. Håll utkik.

Ha en härlig båtsommar

Lotta Hildingson

 


 

April 2021

Fika i stället för Prylbytardag

Tyvärr blir det ingen Prylbytardag i år heller. Men styrelsen vill ändå kunna träffa både medlemmar och icke medlemmar. Kom och fika med oss på Fliskär den 1 maj mellan klockan 12 och 14. Vi bjuder på kaffe, te, saft och bullar. Då finns det också möjlighet att köpa en ny flagga att sätta under spridaren eller en snygg mössa att sätta på huvudet. Självklart tänker vi på säkerheten och håller avstånd. Vi informerar om sommarens eskadrar och det går bra att anmäla sig på plats.

Har du koll på din uppblåsbara flytväst? På 1 maj planerar vi att visa hur man kollar att västen blåser upp sig och hur man byter felande delar.

Ålandseskadern går till Grisslehamn 3–6/6

Torsdag 3/6   9:00 Samling på Granskär för brunch och skepparmöte.

                     10:00 Avsegling med kurs mot Lilla Moören, ÖBK:s klubbhamn ca 5 distans söder om Öregrund. Möjlighet till bastubad

Fredag 4/6    10:00 Avsegling mot Grisslehamn Västra hamnen

                      17:00 Mingel på bryggan, därefter cirka klockan 18:00 middag på någon av restaurangerna.       

Lördag 5/6     12:00 Avsegling mot Öregrund. Gemensam grillning.

Söndag 6/6     Fri avsegling mot hemmahamn.

Eskaderledare: Mikael Matsson och Anders Englund

Mejla anmälan och eventuella frågor till andersenglund@outlook.com tel. 076 064 55 15

Båtnamn, båtmärke, skeppare, WHF-nrummer, mobilnummer och antal matroser.

Avgift: 50 kr/besättningsmedlem

Sista anmälningsdag 27/5

Kom ihåg: Motorbåtar är självklart välkomna att delta i eskadern!

 

Fler eskadrar

Bergmans fisk, Saltharsfjärden 12–13/6

Axmareskadern 27–29/8

Storjungfrueskadern 10–12/9

Familjeeskader till Furuvik planerad till augusti

 

Vi påminner om Nordiska kusträddardagen 8/5. Det är Håll Sverige rent som varje år rensar våra stränder längs hela vår långa kust. På hsr.se kan du läsa mer om hur man gör.

Vi ses på Fliskär den 1 maj

Lotta Hildingson

 

 


 

Mars 2021

Pricka in årets eskadrar

Båtsäsongen närmar sig och med den ett efterlängtat liv ombord, speciellt efter denna vinter. Tyvärr kan kretsen inte anordna några temakvällar denna vår. Vi siktar på hösten och hoppas att läget vad gäller pandemin då är annorlunda. Vi tittar också på möjligheten att ha digitala temakvällar vilket flera andra kretsar har genomfört. Den som är intresserad kan gå in på Kryssarklubbens webb, sxk.se, och se vad som är på gång runt om i landet vad gäller föreläsningar och kurser. Där finns också många råd och tips vad gäller båtvård, navigation, platser att besöka och mycket mer.

Eggegrundskretsen har nu ett instagramkonto som ni kan följa. Det sköts av Tindra Persson som gärna tar emot bilder på tindraapersson@gmail.com.

Prylbytardag den 1 maj är en tradition som bröts förra året. I år hoppas vi kunna ordna någon form av Prylbytardag. Om det går och på vilket sätt återkommer vi till i nästa nyhetsbrev.

Datumen för årets eskadrar är klara.

Ålandseskadern, eller om det blir på svenska sidan, 3–6/6

Bergmans i Saltharsfjärden 12–13/6

Axmareskadern 27–29/8

Storjungfrueskadern 10–12/9

Familjeeskader till Furuvik, datum inte satt men planen är augusti.

Vårens båtmässor, där Kryssarklubben varje år rekryterar många nya medlemmar, har ju ställts in. För att ändå nå ut kommer alla kretsar jobba med att utse ambassadörer som ska locka nya medlemmar. Det kan handla om att besöka båtklubbar, dela ut informationsmaterial eller sätta upp lappar runt om där båtfolk rör sig.

Till sist vill Eggegrundskretsen påminna om Nordiska kusträddardagen den 8 maj. Det är Håll Sverige rent som varje år ser till att våra stränder rensas från skräp. Gå in på hsr.se och läs mer om hur man gör.

Ha en bra vår

Lotta Hildingson

 

 

 

 

 


December 2020

Ny ordförande för kretsen

Nästan 30 medlemmar kom till kretsens årsmöte och efterföljande middag som hölls i Odd fellows lokaler i Gävle den 6 november. Vid mötet valdes en delvis ny styrelse som sedan konstituerade sig enligt följande:

Ordförande, Susanne Johansson, även webbansvarig

Vice ordförande, Anders Lindstrand, båtteknik, flytvästservice ombord

Sekreterare, Niklas Nilsson

Kassör, Inger Hillberg

Ledamöter: Niklas Nilsson, adminstrativt ansvarig hamn och farled, representant i Riks Hamn- och farledsnämnd

Lotta Hildingson, info och marknadsföring

Stefan Engström, båtteknik, representant i Riks båttekniska nämnd, utbildningsansvarig

Anders Englund, eskader, representant i Riks eskadernämnd och miljönämnd

Suppleanter: Fredrik Bergström, praktiskt ansvarig hamn och farled, flytvästansvarig

Jari Lahti, temakvällar, flytvästservice

Tindra Persson, ungdom

Utanför styrelsen står Mikael Berggren kvar som ansvarig för 24-timmars. Cecilia Olsson är ansvarig för medlemsutskick.

 

Vid årsmötet avtackades Fredrik Bjurbo och Bo Ulfhielm. Fredrik har varit ordförande de senaste åren och varit en av dem som drivit frågan om en ny brygga på Granskär. En brygga som nu finns på plats sedan i början av augusti.

Bosse Ulfhielm har fungerat som sekreterare och har även varit webbansvarig under flera år.

 

Av förklarliga skäl blir det inga temakvällar under våren, i alla fall inte som läget är i samhället nu. Vi hoppas i alla fall att kunna genomföra en Prylbytardag den 1 maj och på så sätt få en bra start på nästa båtsäsong. Vi får hoppas och längta till dess.

                                                                     God Jul och Gott Nytt år

 

                                                                                                                                             Lotta Hildingson


 

 

Nyhetsbrev augusti

Nu inviger vi nya bryggan på Granskär

Den nya bryggan på Granskär är på plats med el, knapar, livboj och badstege. Det vill vi fira med en festlig invigning lördag den 5 september klockan 16.00. Kretsen bjuder på bubbel på bryggan och grillat i eller utanför klubbhuset. Dryck till maten tar var och en med, liksom bestick och tallrikar. På grund av rådande läge måste vi begränsa antalet deltagare till 50 personer. Alla som jobbat med bryggan har företräde. Det innefattar också Eggegrundskretsens och Surfings styrelser. Självklart också med respektive. Men alla måste anmäla sig. Först till kvarn gäller. Bindande anmälan senast den 26/8 till sussiejohansson_m@hotmail.com.

 

Axmareskadern och lyskväll

Följ med på den traditionella eskadern till Axmar brygga sista helgen i augusti 28/8-30/8. Samling vid Gålsgrund fredag och gemensam grillning omkring kl 19:00. Skepparmöte lördag kl 09:00. De båtar som inte ansluter vid Gålsgrund på fredag anropar på kanal 72. Kjell Olsson visar om önskan finns Axmar hytta och berättar om framtidsplanerna för Axmar bruk. Mingel kl 18.00 och middag kl 18.30 på Axmar brygga. Av praktiska skäl är det bra om de som deltar kan göra en förbeställning av maten, så kolla gärna menyn. Återresa söndag ca kl 09:00 Kostnad 50 kr. Eskaderledare är Cecilia Olsson. Självklart gäller försiktighet med tanke på Coronasituationen. Anmälan till Cecilia tel 070-2671756 eller på cecilia.ab.olsson@gmail.com senast den 24/8.

Storjungfrueskadern

Välkomna att följa med på eskader till Storjungfrun helgen 11-13 september för motorbåtar och segelbåtar. Samling vid Lars Olof Ehns båthus i Axmarby på fredagkväll. Lördag avsegling mot Storjungfrun, väl framme, möjlighet till bastubad, gemensam grillning på kvällen. Söndag valfri hemsegling Ingen avgift. Eskaderledare: Jens Holm. Anmälan görs till jens.w.holm@telia.com, tel. 070-1883668 Sista anmälningsdag den 10/9

 

Kom ihåg! Bästa och snabbaste informationen får man på kretsens hemsida www.sxk.se/eggegrundskretsen och på vår Facebooksida.

Lotta Hildingson


Nyhetsbrev juli 2020

Nya bryggan på plats i augusti

Första veckan i augusti levereras den nya betongbryggan till Granskär. Den har Eggegrundskretsen kunnat upphandla efter att ha fått pengar från riksföreningen. Den gamla bryggan är såld till Engesbergs camping och kommer att tas bort helgen den 1-2 augusti.  SXK-bryggan samt de närmsta platserna på Surfings landbrygga kommer inför arbetet att spärras av från den 31 juli. Den nya bryggan kommer att monteras mellan den 3 och 7 augusti. När avspärrningarna är borta går det bra att lägga till vid bryggan. El till nya bryggan kommer att vara klart senast den 31 augusti.

 

Tipsa din båtgranne om kryssarklubben

I sommar förväntas det komma ut ovanligt många på sjön då vi helst ska semestra på hemmaplan. En hel del kommer att vara nya båtmänniskor. Här har vi i SXK/Eggegrundskretsen ett gyllene tillfälle att få nya medlemmar. Vi medlemmar har det som de nya på sjön behöver, kunskaper och tips för ett bättre båtliv. Riksföreningen har gjort ett kort med erbjudande som du kan skriva ut och lämna över om du träffar någon på en brygga, en sjömack eller var som helst. Skriv ut och ta med några i båten.

Här finns kortet att skriva ut: https://www.sxk.se/artiklar/vill-du-hjalpa-oss-att-bli-fler

 

Bo billigt på hotell med SXK

Om du eller någon annan medlem i Svenska Kryssarklubben vill tillbringa någon natt på landbacken och på hotell har Kryssarklubben nu ett erbjudande om 20 procent rabatt hos Elite Hotels på bokningar fram till och med 31 augusti 2020. Erbjudandet gäller alla Elite Hotels i Sverige. Dessutom får Svenska Kryssarklubben fem procent till föreningen på alla rumsbokningar, så kallad kick-back.
För att få rabatten och ”kick-backen” behöver du som medlem i Kryssarklubben ange en erbjudandekod när du bokar: KLUBBSKR. Gå in på
www.elite.se/?promotioncode=KLUBBSKR  eller ring Elite Hotels Service Center: 0771-788 789 och ange koden: KLUBBSKR

 

Eskadrar

Eskadrarna till till Axmar sista helgen i augusti och till Storjungfrun 11-13 september genomförs som planerat om inte virusläget förändras. Håll koll på hemsidan!

 

Kom ihåg! Bästa och snabbaste informationen får man på kretsens hemsida www.sxk.se/eggegrundskretsen och på vår Facebooksida.

Ha en härlig båtsommar så syns vi på nya bryggan!

Lotta Hildingson


 

Nyhetsbrev från Eggegrundskretsen juni 2020

Sjösättningsfest med egen mat

Det blir sjösättningsfest tillsammans med Surfing på Granskär den 13 juni. Men på grund av rådande läge kommer Eggegrundskretsen bara att bjuda på bubbel och ”coronasäkert” tilltugg i samband med prisutdelningen efter nattracet. Sedan får var och en ordna sin egen mat och ta med upp till klubbhuset där vi sitter ute. Blir det regnigt får vi fundera hur vi ska göra. För att veta hur mycket bubbel vi ska skaffa får ni gärna skicka ett mejl och talar om att ni är intresserade. Skicka till sussiejohansson_m@hotmail.com. Vi hoppas verkligen att många vill komma, trots allt, efter denna tråkiga vår.

 

Hudiksvallseskadern

Inte Mariehamn men väl Hudiksvall var målet när en eskader om fem båtar gick norrut på Kristihimmelsfärdsdagens morgon. Härlig segling upp till första stopp som var Agön sydost om Hudiksvall. De som seglade med hund, hann med stopp både på Gålsgrund och Enskärsoren. Under fredagen promenerade man över till fiskehamnen och tittade bland annat in i det fina kapellet. Fredag eftermiddag seglade eskadern vidare in till Hudiksvall, där fick vi corona-säkert bubbel och åt fantastiskt god mat på restaurang Torget. Lördag morgon startade återresan i tufft väder, motvind och regn. Dagens etapp blev Segelvik, Söderhamns Segelsällskaps fina hamn där man fick låna klubbhuset. Söndag hemfärd i betydligt bättre väder.

Kom ihåg! Bästa och snabbaste informationen får man på kretsens hemsida www.sxk.se/eggegrundskretsen och på vår Facebooksida.

 


Nyhetsbrev från Eggegrundskretsen maj 2020

Inte Mariehamn men Hudiksvall

Årets Ålandseskader går till Hudiksvall. Samling på Granskär onsdag den 20 maj. Torsdag morgon avfärd cirka 65 distans norrut för ankomst torsdag kväll. Fredagen är fri för egna aktiviteter. Fredag kväll blir det en enkel samling i gästhamnen med bubbel  - och distans. Lördag morgon avfärd söderut, kanske till Storjungfrun. Målet bestäms av väder, vind och önskemål. Söndag hemfärd.

Men om väder och, framförallt, vind visar att det är lämpligare att segla söderut så kan målet ändras till Roslagen. Besked om detta kommer att läggas ut på hemsidan och på Facebook.

Eskaderledare är Michael Mattson. Anmäl er direkt på hemsidan eller till kretsens eskaderansvarige Anders Englund på andersenglung@outlook.com.

Familjeeskadern till Furuvik i början av juni är inställd. Vi återkommer nästa år. Vi hoppas kunna köra eskadrarna till Axmar och Storjungfrun som vanligt.

Styrelsen tänker försöka genomföra sjösättningsfesten tillsammans med Surfing på Granskär den 13 juni. Antalet deltagare begränsas till 35 och vi hoppas kunna sitta ute med distans. Mer information kommer i nästa nyhetsbrev.

Bästa och snabbaste informationen får man alltid på kretsens hemsida www.sxk.se/eggegrundskretsen och på vår Facebook.

                                                                                                                                                                    Lotta Hildingson  070-5422330

 


 

Björns Fyr
Björn Fyr

 

 

 

2013, nr 3

2013, nr 2

2013, nr 1

2012, nr 3

2012, nr 2

2012, nr 1

2011, nr 3

2011, nr 2

2011, nr 1