Hoppa till huvudinnehåll

Under två mäktiga broar på årets eskader

Låt båten smaka på sötvatten i sommar!
Årets eskader går av stapeln under första veckan i Juli med BK Flottarens jättemysiga hamn i Sandslån som slutmål.
Hamnen ligger i ett före detta timmerskilje ovanför sötvattengränsen i Ångermanälven. På andra sidan viken ligger Box Whiskey som vi besöker för en rundvandring under lördagen. Ett stenkast från hamnen ligger även ett flottningsmuseum. För den som kommer landvägen finns vandrarhem och camping inom gångavstånd.

BK FLottaren
BK Flottarens fina hamnanläggning i Sandslån

Det fullständiga programmet är ännu inte fastlagt, följ vår facebooksida för att hålla dig uppdaterad, men rutten blir som följer:

Onsdag 3/7

Vi lämnar Åkeröviken på Åstön (Av någon anledning kallas den Söråkersviken i sjökortet) med dagsmålet Lustholmen strax norr om Härnösand. Gemensam grillning på kvällen för den som önskar.,
Här ansluter lämpligen Härnösandsbåtar till eskadern.

Torsdag 4/7

Hornö brygga
Mysiga hamnen Hornö brygga

Vi tuffar, eller seglar, vidare inåt landet, passerar under den mäktiga Höga kustenbron för att söka natthamn vid Hornö Brygga. En promenad upp på Hornöberget för middag på hotellet med storslagen utsikt eller en promenad till det anrika pensionat Björkudden kanske?
Hamnen ligger idylliskt där Hornö-Vedafärjan en gång i tiden hade sitt norra färjeläge.
Här ansluter lämpligen båtar som kommer norrifrån.

Fredag 5/7

Nu går vi vidare upp i fjärden, Passerar den klassiska Sandöbron och befinner oss nu i tröskelfjärden mellan salt och sött vatten.
Här kan båtar från Kramfors ansluta till eskadern. På avstånd ser vi svalltornet i Väja som ståtar på en klippa i fjärden ovanför Kramfors och vittnar om forna dagars industrisatsningar.
På eftermiddagen angör vi Sandslån. Grillar kommer sedan att vara igång under kvällen för gemensam grillning av egen medhavd mat under kvällen. BK Flottarens scen står sedan öppen för vad som kallas ”öppen scen”. SXK sätter upp en ljudanläggning och några mikrofoner sedan kan var och en uppträda, jamma, berätta en historia eller vad som faller en in. Eventuellt kommer någon överraskning under kvällen. Någon eller några gitarrer kommer att finnas på plats. I händelse av dåligt väder finns plats under tak att tillgå!

      

Svalltornet i Väja
Svalltornet i Väja minner om storhetstiden inom pappersindustrin.
En säkerhetsventil för den vattentunnel som försåg pappersfabrikerna med sötvatten .

Lördag 6/7

Kl 12 besöker den som vill High Coast distillery (Box Whiskey) för en guidad visning av den välrenomerade tillverkningsprocessen. Transport över viken till Box brygga ordnar BK Flottaren åt oss. Möjlighet att boka whiskeyprovning i grupp för whiskeyentusiasterna.
Kl 18 samlas vi återigen. Denna gång på Box fina restaurang för att inta en läcker buffe. BK Flottaren ordnar transport över viken och utlovar pendeltrafik tillbaks senare under kvällen. Box brygga har både begränsat djup och dåligt med plats. Dessutom kanske man vill ha ett glas vin och en provsmakning av Box whiskey under kvällen och då vill vi inte att våra besökare ska ge sig ut själva i båt.
Sommarkryss med Kulturjanken under kvällen. 

Söndag 7/7

Bryter vi upp vår gemenskap.
Här finns lämplig tid till ett besök på flottningsmuseet som ligger inom promenadavstånden för den som vill se historien bakom Ådalens industrialisering. Museet är öppet 10-17.
Kappseglare kan med fördel slå följe mot Ulvön och Ulvöregattan som hålls helgen efter eskadern.
Motorister som tar sig under Hammarsbron kan bege sig på en spännande tur ända upp till gästhamnen i Sollefteå.

Gilla vår facebooksida för att hålla dig uppdaterad om eskadern och andra aktiviteter i Bottenhavet!

AVGIFT OCH ANMÄLAN

Eskaderavgift                             

Medlem i SXK samt för maka/make/sambo 200 kr/pers
Ej medlem i SXK 300kr/pers
Barn 5-12 år   100 kr
Barn under 5 år Ingen avgift

I avgiften ingår guidad tur och middag på High coast distillery (exkl dryck), transport samt entré till flottningsmuseet.
Grillning på fredagen - egen medhavd mat.
Var och en betalar hamnavgift till hamnvärdarna under eskadern. I Sandslån är avgiften för våra deltagare 50kr samt 20kr/dygn för ev landel.

Anmälan: Senast 28/6 via Swish: 1234 67 50 54 eller pg:11 56 80-1 (Skriv antal pers samt namn)

Svalltorn som svallar
Under pappersindustrins glansdagar hade fabrikerna problem med korrosion eftersom vattnet nedanför Hammar i Nyland var för salt. Då byggdes en tunnel som försåg pappersbruken med vatten från älven ovanför Hammar. För att reglera trycket i tunneln byggdes en "Ventil" i form av ett torn. När trycket blir för högt i tunneln flödar det över i tornet.
I dag används tunneln av den enda kvarvarande massafabriken Mondi. Utöver det förser den även en fontän i Kramfors med vatten som drivs med självtryck.
Kanske Sveriges, eller rent av världens, dyraste fontän!

 

Dela i sociala medier