Hoppa till huvudinnehåll

Bojflagga ersätter båtmärke fr.o.m. våren 2014

Bojflagga 2019

Anledningen till att vi byter till en flagga är att många klagomål har kommit in att Kryssarklubbens bojar används av ej behöriga båtar. Det gamla båtmärket syns för dåligt. Nu ska det synas tydligare att båten har rätt att ligga vid bojen.

Bojflaggan är gjord av materialet tyvek*. Flaggan ska föras under spridare, på gösstake eller på annat väl synligt sätt när båten ligger vid en Kryssarklubbsboj.

Flaggan bör tas ner mellan användningarna för att minska risken att den blåser sönder. Varje år skickas en ny flagga ut, med ny färg och aktuellt årtal.

Om du misstänker att en båt ligger olovandes vid en Kryssarklubbsboj uppmanas du att värva en ny medlem, eller uppmana medlemmen att registrera båten i Kryssarklubben, genom att lämna Kryssarklubbens bojbrev till bojliggaren. Brevet kan du ladda ner här och sedan själv skriva ut. Brevet finns även på engelska.
Här finns ett webbformulär att fylla i direkt för att värva ny medlem.

Vem får ligga vid bojarna?
Följande villkor ska vara uppfyllda för att ha rätt att ligga vid en Kryssarklubbsboj:

• Båten ska vara registrerad i Kryssarklubbens båtregister.

• Båten ska föra årets bojflagga.

• Ett tydligt namn ska finnas på båten.

Observera att enbart medlemskap i SXK inte berättigar till att ligga vid bojarna. Ovan angivna tre punkter måste vara uppfyllda!

 

För att registrera en båt, byta båt eller ändra uppgifter om din befintliga båt måste du logga in i rutan till höger och klicka på "Mina sidor".
 

Flagglina medföljer inte flaggan.
Knopa fast bojflaggan med två överhandsknopar. Notera att avståndet mellan knoparna ska var något kortare än avståndet mellan hålen, annars riskerar flaggan att blåsa sönder. 

Bojflagga 2019

Västkustkretsens tekniska kommitté tipsar om hur du gör för att bojflaggan inte ska ”låta” så mycket när den är hissad: 
Vik en liten fåll på ca 5 mm utmed varje långsida (uppe och nere), gör fållen så rak som möjligt och försök sedan förvara den så att den förblir rak (inte skrynklig). Då kan ni ligga vid bojarna utan att flaggan stör friden.

 

Bojflaggan är gjord av materialet tyvek, ett tunt plastmaterial som är tillverkat av tunna polyetylenfibrer. Det känns som papper men är ett lätt, tunt, vattenresistent, riv- och slittåligt material enligt tillverkaren. Bland annat tillverkas kartor och förpackningar i tyvek och ska kunna vikas tiotusentals gånger utan att gå sönder.