Hoppa till huvudinnehåll

Vintersegling

Publiceringsdatum: 2015-12-18

Vintern är här och för oss som vinterseglar kan vintern beskrivas som den andra säsongen. Samma båt, samma principer och samma skärgård men ändå så olikt gentemot sommarsegling. Och nej, man måste inte ha en stålbåt för att kunna segla på vintern. Snarare tvärtom! En plastbåt är ofta bättre isolerad och erbjuder därför mer komfort.

Att fira jul eller nyår ombord blir allt vanligare. Fler och fler hamnar erbjuder landström under hela vintern. Med fristående värmeelement kan komforten hållas hög i båten även utan dieselvärmare. I skärgården är det fler och fler restauranger som har helgöppet i anslutning till helgerna med julbord, julmiddag eller nyårsmiddag om man önskar lyxa till det lite och lämna den varma kajutan en stund.

I hamnar som Vinga och Käringön ligger det ofta ett antal vinterseglare under helgerna om man söker sällskap. Spontana eller planerade gemensamma fackeltåg, fyrverkeriuppskjutningar eller grillningar förekommer ofta. Medan det i många andra hamnar är enklare att få sin favoritplats och kunna ligga där som enda båt. Varför inte passa på att ordna en del av julstöket ombord under någon av adventshelgerna?

Varje vinter så bjuder ett antal dagar och helger på mycket vackert väder. Vackert väder på vintern innebär oftast kyla då molnen inte isolerar. Men med kylan kommer också fantastiskt klar luft, vackra färger och lagom vindar. Och inte minst; SXK:s bojar och de bästa långsidesplatserna i naturhamnarna är nästan alltid lediga! Det är inte ovanligt att årets finaste seglingsdagar kommer just under vintern.

Att ha båten i sjön under vintern är inte svårt, ofta inte dyrare än att ligga på land och möjliggör att använda båten hela året. Många är rädda för isen men den är normalt det minsta problemet. Mer jobb innebär det att båten ligger blottad för smuts ifrån ovan. Sällan är däcket så smutsigt som efter en vinter utan täckning. Information om mängder med tips och erfarenheter för vinterliggare finns i faktarutan.

Varma kläder är A och O. Att i en sportfiskebutik för under 2 000 kronor köpa sig en flytoverall att bära utanpå ett lager av underställ och fleecekläder är en mycket bra investering om man inte vill frysa. Ta det lugnt - pressa varken dig själv eller båten. Att börja svettas under kläderna gör att man snabbt börjar frysa. Att segla hårt minskar på marginalerna. Gör gärna korta etapper. Ha lite extra koll på vädret. Blir det extremt kallt (kallare än -15 och vindstilla) så fryser hamnar, vikar och även havet fort. Då är det läge att söka sig hemåt innan isen har blivit så tjock att man inte kan bryta den med sin båt. Och glöm inte att kallt vatten är farligt. Efter fem minuter i nollgradigt vatten har du troligen mycket svårt att klättra upp för en bred och kraftig badstege!

Thomas Lundgren