Hoppa till huvudinnehåll

Oooops... Jag har köpt segelbåt!

Publiceringsdatum: 2019-08-24

Ooops jag har skaffat segelbåt :D Jag är helt grön på området och ser det som ett spännande äventyr. Jag ska lära mig segla! Premiärturen med Breda gick från Arendalshamnen i Göteborg och ut till nya hemmahamnen på Hönö. Vädret var fantastiskt och förutom nervositeten över att köra min egen första båt så fanns det tid att njuta av den vackra solnedgången. Och hör och häpnad, jag lyckades faktiskt lägga till på första försöket (= mycket stolt). 

Båten: 

Är en "Mysing" OE24 
Konstruktör: Olle Enderlein
Längd: 7.10m
Bredd: 2.65m
Djupg: 1.10m
Kölvikt: 0.85ton
Vikt: 1.93ton
Segelarea: 25kvm + Rullgenua furlex
Motor: Yanmar SB12g - 12hk
Årsmodell: 1981
 

"Mysing" OE24 tillverkades enbart i ett fåtal exemplar eftersom tillverkningen fick ett abrupt slut genom att fabriken i Torslanda brann upp. Breda har tillverkningsnummer 1 och är således en mycket unik liten båt :)

Just nu är mina mål:
1. Att lära mig manövrera Breda samt att ta båtkörkort.
2. Att lära mig segla inomskärs runt västkusten.
3. Att ta kustskepparexamen.
4. Att segla till Danmark.
5. Ta utskepparintyg.
6. Segla till England.
 

Det är mina första mål. Jag har redan börjat beta av dem. Jag kommer ha båtpraktik och gå en båtmekanikerkurs i i slutet av augusti. Sen går jag en VHF kurs på distans och i början av november ska jag ta mitt båtkörkort. Jag har redan plöjt både Handbok för båtmekaniker, Fritidsskepparen och Segla utan stress. 
 

Jag ska presentera mig lite. Jag heter Joy och familjen består av mig (34år), sonen (9år) och hunden Flipp. Jag är utbildad lärare och tänkte nu förströ min tid med att lära mig segla. Jag älskar att fotografera så jag kommer nog publicera otaliga bilder.


Idag har jag och min morbror Bosse, framförallt min morbror som är elektriker, kopplat in navigatorn i Breda. Sen var vi ju självklart tvungna att prova så att navigatorn fungerade som den skulle genom att ta en tur mellan Hönö - Källö-Knippla, vinka till mormor och sen tillbaks igen.

Flipp njöt av båturen.

Bosse njöt av båtturen.

Och jag njöt av båtturen!

På vägen fick vi äran att köra om Ingo.

Som ni ser så motorseglade vi idag då varken jag eller Bosse kan med det där med segel än. Det svåraste är ju inte att köra båten. Det svåra är ju att lägga ut och lägga till. Det gick helt ok idag med. Jag får öva på tekniken och lära mig hur Breda fungerar. Sen får jag öva på att fånga upp tamparna så jag kan förtöja henne.

//Joy

 

 

Koordinater
N 57° 6,810'      O 11° 6,525'