Hoppa till huvudinnehåll

Idag har jag seglat Breda för första gången!

Publiceringsdatum: 2019-09-25

Äntligen har jag SEGLAT Breda. Det kändes fantastiskt att få stänga av motorn och bara glida fram i tystnaden. Vi hade nästan hela sjön för oss själva, förutom att vi fick zickzacka mellan alla hummertinor som låg mitt i farleden.

 

Vi gick över vanten som börjar bli lite sliten, så den ska jag byta ut i vinter, jag ska också lämna in seglen och kapellen för översyn och lagning där det behövs. Mest kapellen som behöver lagas. Så det blir att masta av trots att man kan ha masten kvar i min hamn. Fast jag hade tänkt masta av ändå för att ta reda på hur lång maste är och för att lära mig hur man gör. Får masta av långsamt, fotografera, filma och färgkoda, kort och gott - dokumentera ordentligt, för att sedan kunna göra allt tvärt om när masten ska upp igen. Har ni några tips på i vilken ordning man ska släppa på vanten och hur man sträcker upp dem vid påmastning igen så tas detta taxamt emot!

Jag har fått för mig att det vore bäst att avsluta med för och aktervanten samt börja med dessa vid påmastning... Fast jag har ingen aning om detta är rätt.

Vi övade på lite olika manövrar (kommer inte ihåg namnet på allt) men började såklart med att gå rakt mot vinden för att hissa storseglet, när vi seglat en stund la vi till genuan för att öka farten lite. Vi övade på att snurra runt när vi väntade på en passerande färga (den manövern hette nått...), sen gippade vi, kollade hur högt mot vinden vi kunde segla (oj vad det lutade imellanåt. Det va jätteläskigt först men när Birgitta, coachen, var så lugn så kunde jag också slappna av lite). Jag lärde mig att för att båten inte ska luta, släpper man efter på storseglet. Jag fick lära mig mer men just nu kommer jag inte ihåg vad det va...

Utläggningen gick sådär. Bra förutom att jag råka lägga i framåtväxelt istället för backen och var tvungen att snabbt växla om. Jag skulle nämligen lägga till ett moment, hålla i en tamp samtidigt som jag backade ut... och jag som redan innan är sådär på att komma ut från min båtplats. Men jag löste det fint ändå. Vinden var till fördel idag genom att komma österifrån vilket gjorde att Breda automatiskt gled mot babord istället för styrbord som hon brukar och som jag inte vill. Vi kom iallafall ut ur hamnen utan några skador, påvägen fick vi lägga ur växeln och glida sakta för sjöräddningen kom dragandes på en havererad fiskebåt.

Tilläggningen gick utmärkt. Vi gled försiktigt in på plats och kunde förtöja henne som tänkt. Jag fick tillochmed gasa lite under glidningen (jag brukar lägga ur växeln och glida in sista biten innan jag lägger in backen och bromsar) för vinden bromsade henne lite. Jag tycker hela turen i sig gick mycket bra, nu är det bara att öva vidare på seglingen, och ta ut henne själv för motor och öva att backa och manövrera.

 --> Jag kan verkligen varmt rekommendera Birgitta från www.vindovatten.se <--

// Joy