Hoppa till huvudinnehåll

Från Mälaren till Malma Kvarn

Publiceringsdatum: 2012-05-10

Jag har fått sommarplats på Malma Kvarn i år och då gäller det att flytta båten från Jakobsbergs Båtsällskaps hamn i Mälaren till Malma på Fågelbrolandet. Enklast är naturligtvis att gå via Hammarbyslussen, Skurusundet, Baggensstäket och Ingaröfjärden bort till Malma Kvarn. En sträcka på ca 50 M.

Men varför göra det enkelt för sig när man kan krångla till det?

Gå via Södertälje kanal, runt Södertörn, genom Dragets kanal, över Mysingen, Jungfrufjärden och Nämdöfjärden. Då blir sträckan ca 100 M istället.

Sagt och gjort!

Första anhalt blev Möskär som är JBS klubbholme, bara 3 M från hemmahamnen. Dagen därpå hoppades jag ta mej åtminstone till Södertälje, men icke! Att segla i Mälaren kräver tålamod, vindarna, i den mån de existerar, växlar kompassen runt och styrkan varierar i hög grad.

Efter en hel dags kryssande la jag till vid Götön i södra Prästfjärden. 

 

 

 

 

 

Där behagade Murre, en av skeppskatterna, gömma sig i snårskogen under en gran med grenar i marknivå. Det tog en timma att pejla in honom. Lyckligtvis är han försedd med radiosändare, men bergsklättring och snårig terräng tar på krafterna och tålamodet. Att sedan bära 8 kilo katt till båten gör inte saken lättare.

 

 

 

 

Dag tre var det total bleke så det blev motorgång ända till och genom Dragets kanal. Kanalen har en skylt som anger 2,0 m djup och mitt lod visade 2,2 m hela vägen igenom och då var dessutom vattenståndet 9 cm under medel. Hittade en liten vik att ankra i för natten.

Onsdagen den 9 maj var väderprognosen syd 8 till 13 m/s så med revad stor och genua gav jag mig iväg mot Nynäshamn. Vinden kom aldrig över 4 m/s, men efter Nynäshamn blev det blåsa av. Hela vägen över Mysingen låg vinden på SO med mellan 10 till 12 m/s och Nynäshamn - Malma Kvarn avverkades på 5 timmar.

Med Seglarhälsningar

Erik i Sveakryssaren Eriana