Hoppa till huvudinnehåll

Eskader Höga Kusten 2012

Publiceringsdatum: 2012-07-02

 

Torsdagen den 28 juni var det äntligen dags för samling vid Flaten, Norrtälje SS klubbhamn.

Dagarna innan med regn, kyla och nordliga vindar började jag tvivla på att någon ville segla norrut.
Sju båtar kom till samlingsplatsen, den åttonde skulle hinna ifatt oss om några dagar. Redan första kvällen klarnade det och solen tittade fram. Genast kändes allt bättre..

Första dagens segling blev till Skansören i Öregrunds skärgård, en ren naturhamn med klippor.
Den gav lä för den friska sydliga vinden.

På lördagen blåste det hårt men alla tog genvägen via Forsmarksverket och den prickade, men ej farledsmarkerade leden upp mot Ängskärsklubb. Där hade vi beställt middag av gästhamnens allt i allo Roine Henriksson som fixat maten och ett lokalt band som spelade dansmusik hela kvällen. Morgonen därpå fanns det färska wienerbröd och kanelbullar att köpa!

Roine Henriksson

Några av eskaderbåtarna i Ängskärsklubbs gästhamn.

Söndagen bjöd på frisk sydvästlig vind så dom 30 sjömilen till Eggegrundskretsens uthamn Granskär avverkades på ca 5 timmar för de flesta deltagarna. Mot slutet av resan kom en häftigt by på ca 12 m/s och regn. En av båtarna fick gipp och storskotet slungade skepparen mot sargen med ett brutet revben som följd. Det är i nuläget ovisst om han kan fortsätta med eskadern.

Granskär är en trivsam hamn och hamnavgiften är 70:-/dygn inklusive el! Ganska svårslaget, åtminstone för vissa kommersiella gästhamnar.

Eskadern samlad vid bryggan på Granskär.

Det blev en extra liggedag på Granskär pga hård vind. Den dagen avslutades på västra sjdan av ön så vi kunde njuta av solnedgången.

I solnedgång på Granskär.

2 Juni.
Den extra liggedagen gjorde att skepparen med brutet revben kunde testa sin skada och han beslöt att fortsätta med eskadern.

Svaga vindar dagen därpå drev oss till Axmar brygga där många besökte den nedlagda hyttan och kvällen som var mycket vacker avslutades på krogen. 

Månsken vid Axmar brygga.

4 juli

Från Axmar till Segelvik är det inte långt, men med svaga vindar tog det en hel dag. Några båtar tog omvägen till Sandarne för bunkring av mat och drivmedel.

5-6 juli

På Agö blev det bastubad och besök i Gammelhamn. Några gick ända bort till Agö fyr. I Gammelhamn kunde man finna nedanstående skylt.

Hamnavgiften är som synes tämligen blygsam i Agö Storhamn.

 

Hela eskadern samlad i Agö Gammelhamn.

7 Juli

Till Mellanfjärden utan några problem. Även här blev det krogbesök. Man förtöjer i restaurangen, precis som i Axmar, så det är svårt att låta bli att titta in.

8-9 Juli

En av resans kortaste dagsetapper, men den mest dramatiska.
Avgång i dimma med måttlig vind. som ganska snabbt ökade till 10 m/s och mer i byarna och naturligtvis kryss, NO vind med grov sjö.
Tre av båtarna sökte sig in till Hårtefjärden och ankrade där för natten.
Min autohelm gav upp under dagen så jag kunde inte släppa rodret för en sekund.

En båt gick på grund norr om inloppet till Lillubban som var dagens mål. Efter ca 3 timmar kom båten loss för egen maskin. Övriga båtar tog sig också in till hamn. Till saken hör också att regnet var envist och ihållande. Den 9 återförenades vi tre båtar som legat i Hårte med de som låg i Lillubban. Ett välgörande bastubad avslutade dagen.

10 juli

NO vind 10-12 m/s och regn, så det blev en liggedag till  på Lillubban.
Vi  passade på att låna Åke Kjellströms bil för besök hos Hjertmans i Sundsvall. Inköp för mer än 12 000 kr, autopilot, regnställ mm.

11 juli

En av de deltagande båtarna vände stäven söderut medan vi övriga tog oss över Sundsvallsbukten till Härnösand, en sträcka på 44 M. Svag vind som till slut dog ut så det blev motorgång mer än halva sträckan i lätt regn.Här kan man bunkra både mat, dryck och bränsle. Nu var vi i södra delen av Höga Kusten med höga berg runt omkring oss.

12-13 juli

Regn idag också, men nu fick vi lite skärgårdssegling förbi Högakustebron med 40 m segelfri höjd, ut mot havet förbi Berghamn och in i Gaviksfjärden till dagens mål Häggvik. Väl i hamn fick vi av hamnföreningens ordförande Sture Norberg erbjudande att bada i hans nybyggda bastu med anlagd sandstrand på andra sidan viken.
På kvällen hade vi en liten sammankomst i gästhamnens hus.
 En skön kväll trots regnet.
Här råkade eskaderledaren få en sticka i foten, trots strumpor och skor. Detta avhjälptes med "operation" på bryggan av Ann-Marie på Röde Orm.

Eskaderledaren "opereras" på bryggan i Häggvik.

Två dagar bör man avsätta i Häggvik. En hel dag kan man ägna åt att besöka Mannaminne, denna fantastiska samling av föremål, hus, fartyg, båtar, bilar, flygplan, lok, spårvagnar, mm. Här finns också café, restaurang samt utsiktsberget Stortorget. En cykeltur till Nordingrå för bunkring av mat eller gasol kan också vara mysigt.
Eller ett dopp i Vågsfjärden, badplatsen ligger på promenadavstånd.

14 juli

Äntligen en dag med sol och sydlig vind!
För att komma till Mjältön, som var dagens mål måste vi kryssa 5 M sydvart ut ur Gaviksfjärden innan vi kunde falla av norrut. Vinden friskade i, upp mot 8-10 m/s, så det tog bara 3,5 timmar till Baggviken på Mjältön, som är Sveriges högsta ö, 236 m.ö.h.
Vi skippade Ulvön eftersom vi låg 2 dagar efter färdplanen. De flesta gick ändå in till Ulvön på återresan.
På Mjältön "måste" man besöka toppen av ön och det har blivit en tradition bland båtfarare att ta med sig en sten upp och lägga på högen som vuxit rejält under åren som gått.

Baggviken, Mjältön.

Toppen på Mjältön.

15 juli

Regn och dis då  vi seglade de 10 sjömilen till Trysunda på eskaderns sista dag. Vid ankomsten upphörde regnet. Efter promenad runt ön med vackra stenformationer och på norra sidan finfin sandstrand avslutades eskadern med surströmmingsskiva i Cafè Sjöboden mitt emot gästhamnen. Där har ägaren, Martin Ågren, inrett ett rum med marina detaljer, för slutna sällskap.

Stenformation, Trysunda. Foto Lars Hagman

Samlarobjekt? i Trysunda. Foto Lars Hagman

Eskaderavslutning med surströmmingsskiva i Trysunda.
Fota Lars Hagman.

EPILOG

Eskadern upplöstes formellt i Trysunda, men vid återfärden var vi i stort sett samlade varje kväll ända ner till Storjungfrun där sista gemensamma bastubadet blev av innan båtarna skingrades för, eller kanske på grund av, vinden. 

SLUT.