Hoppa till huvudinnehåll

Vi fortsätter mot Shetland och Skottland (2 - 11 juni)

Publiceringsdatum: 2014-06-02

Vi fortsätter mot Shetland och Skottland

Vi har nu varit på väg i tolv dagar. Vi lämnade Sortland (som ligger nästan i höjd med Treriksröset) i tidig vår och nu har vi kommit till Ottersöy (mitt emot Rörvik) som ligger ungefär i höjd med Skellefteå. Här är det försommar. Träden har slagit ut och vi ser ingen snö på topparna längre. Och det är väl inget fel med det, men vi kommer nog alltid att minnas den vidunderliga och storslagna naturen vid Lofoten och Helgalandskusten med litet saknad.

Till den som har möjlighet att på egen köl ta sig till dessa trakter vill vi bara säga: Gör det! Det slår det mesta!

Helgalandskusten slutar här vid Rörvik. Nu ska vi fortsätta längs med norska kusten vid Nord-Tröndelag, Tröndelag, Möre- och Romsdal och Vestlandet innan vi tar oss över till Shetland.

Som vanligt ska vi försöka blogga när vi kommer åt internet.

Dagens etapp (sönd 1:a juni) från Vågöya var på c:a 30 sjömil i mycket svag vind.

Ett par bilder från idag får bli dels från imorse när vi lämnade Vågöya, samt dagens örn.

 

På Återhörande!

Clas och Marianne

s/y Doublefun

 

Månd 2 juni:

Ytterligare en fantastisk dag med oljeblankt hav och klarblå himmel.

Det börjar bli varmare också. Innan vi gör natthamn prövar vi fiskelyckan igen. När det inte blir napp omedelbart blir vi besvikna. Referensramarna har ändrats!

Efter en halvtimme har vi i alla fall fixat middagen. En lyr och en sej som får steka i ugnen.

Dagens stora händelse inträffade dock på Fresia. De fick närgånget sällskap av en val som simmade alldeles intill och under båten. Direkt när Fresia lagt till vid bryggan  visade Bengt bilder och film på valen. Vi gissar på en grindval som kommit bort från sin flock och blev intresserad av Fresia. Men den var lite brunare än de grindvalar/pilotvalar som vi såg för några dagar sedan så riktigt säkra är vi inte.

Här är en bild som Bengt har bidragit med:

På kvällen har det blivit sommar. Så för första gången i år sitter vi ute i sittbrunn och tar en omgång av vår plumpturnering. När det börjar bli dags att dra sig tillbaks mot sin kojplats framemot kl halv elva står solen fortfarande en bit över horisonten, 

Tisd 3 juni:

Med siktet inställt på fina hamnen Stokksund och i en frisk vind på 7-8 m/s från sydost får vi fin segling hela dagen, även om fallvindarna från de höga kustbergen ibland vräker ner båten på sidan. Men vinden är varm. Det har blivit värmebölja här uppe. Från närliggande orten Roan rapporteras 27 grader under dagen.

När vi går in i Stokksunds väl skyddade hamn känns det som Medelhavsklimat och fleecetröjor och långkalsingar byts snabbt mot kortbyxor.

Och trots att allt verkar högsommar, så är hamnen helt tom på gästande båtar. Bara att välja ut bästa platsen och plugga in elkontakten i bryggan.

 

 

 

Onsd 4 juni:

Idag har vi bara färdats 12 sjömil ner till Lysöysund i Bjugn. En gråmulen dag med regnskurar och prognos för åska. Passar i och för sig bra eftersom vi ska hämta ut en reservdel till varmvatten beredaren på byns postkontor.

Nu är den nya blandarventilen monterad och det känns bra när sånt här med reservdelsleveranser fungerar - det är så ofta det blir något fel. Så vi vill passa på att ge litet gratisreklam till Thermoprodukter AB och familjen Stenvinkel i Kalmar. Vi har nu haft med dem att göra vid några tillfällen genom åren, bland annat från Kanarieöarna, från Medelhavet och nu från Norge. Vi har alltid fått utmärkt bra service.

Dagens bild får bli av litet avvikande karaktär:

När man kommer in i Lysöysund så har man den nedlagda silloljefabriken om babord. En gång i tiden världens största silloljefabrik. I drift 1912 - 1996. Men numera fungerar den bara som prydnad. Eller?

Torsd 5 - Fred 6 juni:

Vi fick en fin segling i tidvis frisk vind under torsdagen. När vi var c:a halvvägs till nästa natthamn (Knarlagsund på Ulvöya) anropades vi av "Vaktbåten Bayard" på kanal 16. Vi var på väg rakt in i ett skjutövningsområde fick vi veta och man undrade var vi var på väg. Efter att Bayard fått svar blev vi ombedda att hålla en sydligare kurs under tiden skjutövningen pågick och jag svarade att nog skulle vi försöka tillgodose det önskemålet. Vi fick vänlig stöttning i vår ambition och samtalet avslutades med att vi önskades god fortsatt tur och förhoppningsvis också en god snaps till kvällsmålet.

Efter övernattning i Knarlagsund har vi nu lagt till i Kvenvaer som ligger på västsidan av den stora ön Hitra.

Vi njuter fortfarande av härligt sommarväder och vacker natur, men samtidigt är den vackra naturen inte längre lika mäktig som i början av vår resa. Bloggandet går nu in i litet lugnare tempo ett tag (varannan eller var tredje dag skulle jag tro) tills det börjar bli dags för överseglingen till Shetland. Om man vill följa vår resa även på annat sätt så går det bra på www.vesselfinder.com. Skriv "doublefun" i sökfältet och klicka sedan på "track"  för att se vårt spår under de senaste två dygnen (och om vi inte finns med så kanske det går bättre med "Fragancia" i sökfältet. De har litet starkare sändning än vi har).

Idag var vi inte tillräckligt nära den val vi såg för att kunna fotografera den, så istället får det bli en örn igen. Vi såg många idag, men även havsörnarna är svåra att komma in på livet.

 

Lörd 7 juni - Onsd 11 juni:

Nu har det gått några dagar sedan sist. Vi har kommit till Ålesund.

Natthamnar från Kvenvaer och hit har varit Veiholmen på Smöa, Sveggesundet strax söder om Kristiansund (där vi stannade två nätter) och Björnsund.

Veiholmen var en exotisk plats med en hamn som väl närmast låter sig beskrivas som en kombination av Utklippan och Klädesholmen i  Bohuslän. En utpost i havet med en skyddad hamn, men ändå går det bilväg ditut.

Norrmännen har det bra; fantastiska seglingsområden och glest med båtar. Bara Trondheims skärgård är faktiskt lika stor som Stockholms skärgård. Det får vi ett bra exempel på när vi från Veiholmen färdas väster om Smöa i en utskärgård som liknar något slags "Super-Gillöga". Örnar "i massor".

Björsund var också en fin plats. Det var lite dragigt vid de ordinarie gästplatserna så vi bad om lov att få ligga vid "Björnsund Leirskoles" brygga och det fick vi gärna. Rektorn på lägerskolan tog oss till och med med på en liten guidning också.

Fint med en sådan hamn för natten med de snöklädda topparna att titta på från sittbrunn.

Och på morgonen vittjades krabburarna. Fyra krabbor som kokades under gång idag och som nu har konsumerats här i Ålesund.

Internet har däremot varit lite svårfågat nu ett tag så det blir inga bilder idag.