Hoppa till huvudinnehåll

Vesterålen - Tromsö - Lofoten - Sverige 2018 (del 1: 14 - 23 maj)

Publiceringsdatum: 2018-05-18

14 - 18 maj:

Så har vi då kommit tillbaks till Doublefun ännu en gång.

Hon har legat och väntat på oss vid en brygga i Sortlands Småbåtshamn sedan augusti förra året. Allt var väl med henne och hon var torr och fin inombords när vi klev ombord den 14 maj efter att ha flugit från Stockholm. Hon har fått fin tillsyn av hamnkapten Frank under det långa vintermörkret. Och hamnen är isfri tack vare Golfströmmen trots att vi befinner oss en bra bit ovanför polcirkeln, så vi har aldrig varit oroliga.

Efter alla år och minnen var det ett känslomässigt återseende för Clas och Louise konstaterade med tillfredsställelse att mycket kändes bekant denna gång till skillnad från förra sommaren då ju allt var nytt för henne.

Även i år får vi sällskap av goda vännerna Carl-Henrik och Ulla i Fragancia (som har legat hela vintern på andra sidan bryggan) och av Marianne i Trinda som har seglat upp från Helsingborg. Så även i år blir vi alltså tre besättningar.

De första tre dagarna gick åt till att få henne sjöklar igen. Det är mycket jobb som behöver klaras av innan avfärd. Och det har inte blivit lättare med åren - det känns i kroppen. Men underbart väder hjälper sannerligen till för att jobbet ska "gå som en dans". Strålande sol och snöklädda toppar att titta på - bättre fikapauser får man leta efter.

Vår plan i år är att börja med en tur norrut. Det är ungefär 120 sjömil till Tromsö där vi tänker vända för att sedan segla hemåt längs norska kusten igen. Vi kommer att få uppleva midnattssolen med god marginal. 

Och på tal om solsken så har jag friat till Louise och den 7 juni blir det bröllop  i det lilla fiskesamhället Reine längst ut (nästan) på Lofoten. Mer om det senare .

Vi har bestämt oss för att blogga om vår resa igen. Mest tack vare många vänner och bekanta som följt oss tidigare och som under vintern framfört förhoppningar om att vi ska fortsätta även i år. Det känns uppmuntrande!

Trevlig läsning kära vänner!

"...det bästa målet är en nattlång rast

där elden tänds och brödet bryts i hast

på platser där man sover blott en gång

blir sömnen djup och drömmen fylld av sång"

18 maj:

Avfärd från Sortland i gråmulet väder. Trots att man klär på sig ordentligt och vinden är förlig så går kölden in under kläderna. Men vi seglar på bara genuan i 5-6 knop i den friska sydvästliga vinden. Och fram på eftermiddagen förtöjer vi vid ny brygga i Risöysund. Nu är vi igång!

Ulla och Calle startklara vid bryggan i Sortland

 

Trinda börjar resan.

 

Adjö Sortland.

19 - 23 maj:

Ekot från Hurtigruttens signalhorn brölar mellan de snöfläckiga bergen när det stora fartyget är på väg in i Tromsö hamn. På ömse sidor om sundet klättrar staden där moderna bostadskuber längs kajerna trängs med gamla hamnmagasin och låga träkåkar från tidigare sekel. Och bakom stadens berg skymtar helt vita bergstoppar. Med möda har vi tagit oss hit mellan stormar och regn.

Efter nio dagars båtliv är det trevligt att möta lite civilisation igen. Polarmuséet nere i hamnen är ett måste. Här läste vi om Fritjof Nansen och Raold Amundssens tidiga äventyr i polarisarna och inte minst säl-, valross- och isbjörnsjägarna som på 1800-talet tillbringade upp till 40 vintrar på Svalbard. Det fanns till och med kvinnor som utsatte sig för det. Långt före flieströjorna, goretexen och nanomaterialens tid.

Vi är också på upptäcksfärd och vi känner av kylan, men vi har ju sköna underställ, värme i båten, autopilot och navigationsinstrument som gör det enkelt att komma rätt utan att gå på grund. Fem grader som känns som minus tre när vinden ligger på.

Nu har vi nått vårt första mål: Tromsö. Ursprungsplanen var att gå ytterligare tre dagar norrut till Reisaälva och göra en båttur där, men det har vi avskrivit på grund av vädret. Vårfloden lär vara vådlig i år också.

De gångna dagarna har inneburit ganska mycket väntande på ”bättre tider”. Norges nationaldag den 17 maj var kall, grå och blåsig. En hel del Sortlandbor hade tagit på sig folkdräkter och på förmiddagen var det parad genom staden - och ve den som inte fått fram flaggan utanför sin bostad! Dagen därpå gav vi oss av till Risöyhamn, ett väldigt litet samhälle med en Joker-butik. Förtöjningarna gnydde och kved natten igenom. Hu, vad det blåste! Framåt kvällen hade det mojnat något, så vi gav oss av till Nergårdsvika på Bjarköya dit vi kom kl 11 på kvällen. Att det är natt är svårt att förstå, eftersom det är ljust som på dagen. Vi har midnattssol nu. Om vädret tillåter vill säga.

Färden till Bjarköya bjöd på storslagna vyer. Inte minst en tydlig regnbåge som Fragranica seglade in i framför oss. I Nergårdsvika regnade det och blåste uppåt 17 m/s så även här blev vi liggande mer än ett dygn. Clas och jag besökte byns kyrka på söndagen. En otroligt söt träkyrka där tre konfirmander hade lockat närmare 60 anhöriga och vänner.

Måndagen den 21 hade det mojnat något, men med goda sydliga vindar kunde vi segla med gennakern hela dagen i härlig fart. Vi gjorde 40 distans till Finnsnes som ligger på östsidan av Gisundet med Senja på andra sidan sundet. Sedan var det nästan lika långt kvar till Tromsö – en färd för motor mestadels i regn och dimma. I Tromsö-sundet ordnade Clas middagen med tre nyuppdragna torskar som smakade himmelskt!

I Tromsö hamn ligger ett antal äventyrande seglare och väntar på att vintern ska ta slut så de kan ge sig av uppåt ishaven och utforska. Deras båtar ser ofta rätt luggslitna ut. Vår grannbåt har fransk flagga men den heter Gwenn Ha Du Na. Den är översållad med grejor; tampar, fendrar, flytbojar för fisknät, en rullvagn för tunga transporter, plastslangar, vindsnurra.. ja, you name it. Här ligger flera i samma kategori. Bland annat en polsk stor segelbåt och en schweizisk som ser sanslöst sliten ut. Besättningarna ser ut att ha varit långliga tider på äventyr. Kanske ser vi snart likadana ut själva? Vi börjar bli vindpinade.

Syttende maj. Här flaggas det.

 

Ibland ska man se bakåt. Kvällssegling från Risöyhamn.

 

Fragancia seglar in i regnbågen.

 

Stora Hurtigrutten är liten.

Mössorna på....

...men ibland tittar solen fram.

Tre små middagstorskar.

Hurtigrutten ankommer Tromsö.

Vår franska granne utrustad för Spetsbergen.

Dags för en cykeltur. Salig blandning på stadens arkitektur.