Hoppa till huvudinnehåll

Till Yttre Hebriderna igen

Publiceringsdatum: 2015-06-20

Idag är det midsommardagen och vi ligger i Oban Marina på skotska västkusten. Vi har firat midsommar med goda vännerna Carl-Henrik och Ulla. Efter en lång, blöt och kall försommar börjar det kännas som att vi trots allt kanske ska kunna få ytterligare en sommarresa tillsammans. Siktet är inställt på att gå norrut längs skotska västkusten och därefter Yttre Hebriderna. Vi tänker blogga i år igen även om internet är svårfångat i dessa trakter, så det kommer säkert att dröja mellan tillfällena. Men Välkommen att hänga med på vår resa så gott det går!

För att ta det hela från början, så var tanken i slutet på förra sommaren att vi skulle segla hem till svenska vatten igen, men under vintern blev vi överens om att vänta med det. Öarna här på västsidan av Skottland har så mycket fint att erbjuda. Visst kan det regna och blåsa och dagarna då vinden inte sveper fritt över det karga landskapet i "the Outer Islands" är lätt räknade. Men det finns något i den här miljön som drar. Hedarna, vildlivet, de fina ankarplatserna, små mysiga pubar där "ingen skulle tro att någon kunde bo". Och ibland tittar faktiskt solen fram trots allt. Då är det oslagbart!

Marianne och jag kom tillbaks till vår kära Doublefun redan den 12:te maj. Tyvärr kunde inte Calle och Ulla komma samtidigt. Fragancia hade vält på land under en vinterstorm och skadorna var ännu inte reparerade. Det tog för övrigt två-tre månader innan varvet (Oban Marina) meddelade dem vad som hade hänt! Under hela denna tid låg båten lutad mot grannbåten utan att resas upp igen och skadorna har på grund av det blivit värre än de annars skulle ha varit. Till den som läser detta och har planer på att parkera sin båt i Skottland över vintern säger vi: välj någon annan marina!

När Doublefun kommit i sjön den 18 maj och vännerna Björn och Kerstin kommit över från Sverige för att hälsa på oss, gjorde vi en tur upp till Tobermory (med världens blötaste duggregn utan uppehåll) och sedan ner genom Crinan Canal och vidare till Ardrossan (som ligger utanför Glasgow). Vädret i maj i år har varit som i Sverige - fast ännu värre! Det dåliga väder som tar sats över hela Nord-Atlanten drabbar först västsidan av Skottland med all kraft innan det så småningom - avmattat - kommer till Sverige. 

Trots det usla vädret hade vi trevligt, men när Björn och Kerstin åkt hem igen, blev vi liggande i Ardrossan innanför ofta stängda stormportar. En natt prognosticerades vindbyar på 31 m/s och vi tror nog att prognosen stämde. Vi ledsnade på vädret och åkte hem en vecka för "semester".

När vi kom tillbaks till Ardrossan tog vi snabbaste vägen upp till Oban igen ( 3 dagar inklusive trevliga Crinan Canal). 

Och nu ligger vi här och väntar på att Fragancia ska bli startklar. Om några dagar hoppas vi kunna lätta på förtöjningarna. Då börjar förhoppningsvis också sommaren! Väl mött!