Hoppa till huvudinnehåll

Till Lofoten 2017 (del 2: 26 juni - 30 juni)

Publiceringsdatum: 2017-06-30

Kolbeinshamn - Florö, 26 - 30 juni

Tänk att man ska behöva komma så långt som norr om  Bergen innan det blir vackert väder. Flera veckor i kyla, regn och hårda vindar. 

Men nu har det kommit! De senaste tre dagarna  har varit helt fantastiska. 

Efter Bergen ändrar sig vår resa drastiskt. Naturen blir mer storslagen och båtlivet mer sparsamt, man möter inte många segelbåtar. Vi färdas fram i ett mäktigt landskap med snötäckta bergstoppar i fonden. Himlen är blå och vi har hela härligheten mer eller mindre för oss själva. 

Vi lämnade Kolbeinshamn i kraftiga nordvindar. Vi jobbade oss norrut för motor och försökte hitta bästa möjliga sjölä hela vägen upp till Strusshamn. Genom att hitta små trånga passager som inte var så vindutsatta blev färden ganska bekväm. Och i Strusshamn utanför Bergen var det fint. Perfekt lä för nordanvinden dessutom. Och så fick vi återigen uppleva den vänlighet som vi har mött många gånger förr i Norge. När vi ska betala maten i livsmedelsaffären frågar vi kassören om vi kan få betala i överskott och få växel tillbaka. När det inte fungerar så säger han att han kan skjutsa oss till en bankomat när han slutar om 15 minuter. Så han kör oss till bankomaten och tillbaks till Doublefun och vi är naturligtvis glada och tacksamma. Under resan berättar han för övrigt att förra årets junimånad var rekorddålig, men att i år har det varit ännu sämre. 

Men dagarna efter Strusshamn har varit härliga. Vi låg först på Hernar längst ut i havsbandet. Vid den kommunala kajen måste man "tidvattenförtöja" med linor som medger att båten åker upp och ner 1 1/2 meter i sextimmarsintervaller och det innebär också att man måste klättra lite på bildäcken som används som avbärare mot kajen när man vill ta sig iland. Men det ger bara lite extra krydda åt upplevelsen. Hernar är en tjusig plats.

Nästa hamn var Hestnesvågen på Hille. Hille ligger i mynningen av Sognefjorden och Hestnesvågen är en fascinerande naturhamn. Ett långt, smalt inlopp leder in till en helt skyddad lagun där man svajankrar. Lagunen användes under kriget av den norska motståndsrörelsen för att gömma de båtar man använde för att attackera tyska örlogsfartyg.

På Alden ("den Norska Hästen"), dit vi hade härlig segling, ligger man förtöjd vid en liten flytbrygga alldeles nedanför den 480 meter höga toppen. Det blev en tuff vandring dit upp. 1 tim 40 minuter för att nå toppen längs en mycket brant stig. Ibland är man tvungen att ta händerna till hjälp. Belöningen är stor när man lyckats ta sig upp, men när vi kommer tillbaks till båtarna är vi redigt trötta alla tre (Marianne, Louise och Clas). På vägen ner mötte vi för övrigt några som förberedde en löpartävling upp mot toppen. De bästa förväntas ta sig upp på 19 minuter. Puh!

Nu är vi "tillbaks i civilisationen" i Florö, efter tre underbara dagar i "vildmarken". 

Man säger här att det har varit årets varmaste dag idag och det tvivlar vi inte på. Dagen har i stort gått åt till att tvätta kläder, bunkra och diverse båtunderhåll. 

 

 

Strax före Strusshamn (utanför Bergen)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vid kaj på Hernar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Liten fiskelycka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På väg mot Hestnesvågen på Hille.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uppankrade i Hestnesvågen. Det smala inloppet syns strax till höger om Fragancia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
den Norska Hesten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På väg in mot bryggan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hamnen sedd från berget. Våra tre båtar syns nertill till vänster.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På väg uppåt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På toppen.