Hoppa till huvudinnehåll

Lofoten

Publiceringsdatum: 2013-08-07

Nu har vi seglat över Vestfjorden och börjar närma oss slutet på vår resa som började i maj. Vi har beställt flyg hem till Stockholm den 21 augusti, men före det ska vi uppleva Lofoten ordentligt.

Här följer våra dagboksanteckningar från resans sista del.

Tisdag 6 augusti:

Vi lämnade Vaeröy med avsikt att gå tätt intill land och ön Mosken innan passagen av Moskensundet över till Lofotenudden och vidare upp till Reine. Men dyningen från gårdagens hårda vind låg kvar, vädret var gråtråkigt och det märktes ganska snabbt att sjön skulle bli obekväm genom Mosköyströmmen. Så vi höll ut mer österut, men det hela blev ändå lite grand av att befinna sig i en tvättmaskin. Seglen kan inte stå och båten hoppar och kränger synnerligen obekvämt.

Så när vi står där och egentligen inte ser fram mot något annat än att komma in till Reine får jag syn på något i vattnet c:a hundra meter förut på styrbordssidan:

Undrar om det inte är Späckhuggare?!

Och visst är det Späckhuggare! Under eskadern runt England för två år sedan var det flera av deltagarna som fick se dessa mäktiga djur på nära håll. Men vi på Doublefun fick bara se dem i kikare. Men nu är de bara 40-50 meter ifrån oss när de passerar vår styrbordssida. De är tre stycken: En mamma och hennes två kalvar. Kalvarna gör hoppkonster och visar sina vita bukar. Härligt! Vi försöker komma närmare intill, men de verkar inte alls intresserade av vårt sällskap utan fortsätter sin resa på kontrakurs. Tyvärr är det oerhört svårt att fotografera i den skumpiga sjön och kalvarnas konster går alldeles för fort för att fånga med kameran, så den bästa bilden blir bara en bild på mammans stora ryggfena.

Upprymda kommer vi fram till Reine. Återigen en vacker plats med en helt skyddad hamn mellan höga bergssidor.

 

Onsdag 7 augusti:

Vi lämnar Reine först efter lunch när de värsta regnvädren har dragit förbi och vindbyarna verkat avta.

Färden går vidare till Ballstad. Scenerierna är som vanligt mäktiga.

När vi kommer in i Ballstad tar vi förtöjning längs fiskekajen. Det blir visserligen anpassning av förtöjningarna i förhållande till tidvattnets höjdskillnad, men kajen är bra med fina plankor att bära av mot och  vi får också direkt tillgång till ”stadens” centrum.

På kvällen promenerar vi iväg till Ballstads enda pub och får en trevlig stund i en lokal som aldrig,aldrig, aldrig skulle kunna vara pub i en storstad.

 

Torsdag 8 augusti:

Vi har nu bara korta etapper kvar på vår resa. Gårdagens etapp var 15 sjömil och dagens till Henningsvaer är 17 sjömil. Vi har möjlighet att se många av orterna i Lofotenkedjan innan vi tar vinterhamn.

Vädret är fortfarande typiskt för Lofoten med snabba skiftningar. Regnbyar avlöses av solglimtar.

Under färden får vi syn på en späckhuggare igen. Den stora fenan glider långsamt genom vattnet c:a 500 meter in mot land.

Strax innan Henningsvaer provar vi lite fiske igen. Det tar mindre än en minut tills det är napp. Och när jag får upp draget över ytan så sitter det FYRA! stora makrillar ordentligt hopsnodda med varandra. Fragancia har liknande fiskelycka så nu finns det makrillar så det räcker till åtta personer. Dvs precis lagom eftersom Fragancia nu får besök några dagar av vännerna Rune och Barbro.

 

Fredag 9 augusti:

När vi lämnar Henningsvaer ligger havet spegelblankt. Luften är glasklar och man ser hela Lofotenkedjan akterut. Vi har fått en ordentlig och efterlängtad väderförbättring. Det känns aom att vi bara är tre båtar i hela Lofoten. Inga andra båtar så långt ögat ser.

På vägen till Skrova provar vi fiskelyckan igen. Ganska snart blir det napp och det visar sig efter litet konfererande med Fragancia över radion att det är en långa.

Vi försöker sedan intill en kobbe närmare Skrova också, men får inga fler napp. Däremot har vi hela tiden sällskap av en stor säl. Han ligger och tittar på oss nyfiket varje gång han kommer upp till ytan, c:a 50 meter bort.

Eftersom Fragancia även idag har haft god fiskelycka (en stor långa och några vittlingar) är det återigen läge för gemensam fiskmiddag.

Skrova är Norges största valmottagningsplats. Det går en färja med stora långtradare som kommer och lastar vid denna lilla ö några sjömil ut från kusten.

Vi hittar en plats med två bord med bänkar alldeles intill vår brygga för vår fiskmiddag. Det blir en härlig kväll och långa stekt i folie i ugn smakar utmärkt gott.

Det börjar ibland kännas litet vemodigt att vår odysse´ som började i maj närmar sig sitt slut. Vi började vår blogg då med en dikt av Karin Boye;

"...nog finns det mål och mening med vår färd,                                                                       men det är vägen som är mödan värd..."

Det stämmer!

 

Lördag 10 augusti:

Från Skrova till Lofotens största tätort, Svolvaer är det bara 5 sjömil. Så idag blev vår tur knappt en timme lång. När vi lämnar Skrova får vi en sista blick mot Lofotenväggen för den här säsongen. Imorgon tänker vi gå in i Raftströmmen och fortsätta norrut. Inne i Svolvaer var det - för första gången på mycket länge - svårt att få bryggplats. Ett stort cykellopp, det vackra vädret och stadslivet har dragit till sig många båtar. Men det ordnade sig efter en stund. Sedan känns det nästan litet ovant för oss att komma till den här typen av miljö. Men lika bra att anpassa sig - så ikväll ska vi försöka hitta ett riktigt steak house och få oss en ordenlig biff som omväxling till all fisk.

 

Söndag 11 augusti:

Idag ska vi ta oss till Trollfjorden. Det är en (endast) två kilometer lång fjord som har sin mynning i Raftströmmen. Dess smala och dramatiska inlopp gör att Hurtigrutten brukar gå in i fjorden och vända runt bara för att gästerna ombord ska få se den.

Men när vi ska lämna bryggan i Svolvaer är det lågvatten och vi kommer inte ut. Efter c:a en timme har vattnet stigit tillräckligt för att Fresia ska komma ut, men när vi försöker med Doublefun stöter vi i och blir stående. Så det blir att vänta tills vattnet har stigit lite till innan vi också kommer ut.

Resan blir (återigen och för vilken gång i ordningen?) fanstastisk. Fresia ser havsörn fem gånger och vi har en stor havsörn som passerar  bara något 20-tal meter framför vårt förstag. Det är en underbart vacker dag igen, med klarblå himmel och laber bris. Vilken tur att få det här vädret just idag när vi ska genom Raftströmmen och in i Trollfjorden!

Bilderna får tala för sig själva:

 

 

 

 

 

 

 

Måndag 12 augusti:

Vi övernattade i Trollfjorden. Enligt noska Havneguiden är det inte lämpligt eftersom möjligheter till ankring inte finns (det är för djupt), bryggorna där inne är små och fallvindarna kan vara kraftiga.

Men vi låg förtöjda alla tre i bredd vid en av de två bryggorna och sov gott hela natten i det lugna vädret.

För att invänta rätt strömriktning i Raftsundet på vår fortsatta färd norrut mot vår vinterhamn väntade vi till efter lunch innan vi lämnade Trollfjorden. När vi passerade mynningen svävade ett örnpar högt däruppe bland tinnarna och tornen.

Det kan vara en avslutning så god som någon på vår Blogg för den här gången.

Det har varit en oförglömlig resa!

Bästa Hälsningar till alla som följt med!

Clas o Marianne