Hoppa till huvudinnehåll

Bloggar av Björn Sjöström

2013-08-01
Det var ett fantastiskt gäng seglare som gjorde denna eskader så lyckad! Alla väldigt trevliga och  duktiga seglare med bra och välskötta båtar. Inga haverier, INGA MYGG!!, ljusa nätter och mycket att se och uppleva.Eskadern har dokumenteras i vår gemensamma loggbok där alla skriver om en dag var.
2013-08-01
Eskadern avslutades i Nystad helt enligt plan. Paraplydrinkar hos oss och fin avslutningsmiddag i trevlig restaurangmiljö. Sundowner hos oss efter middagen och många hejdå-kramar. Vi själva gick till släktingar på Nagu dagen efter och sedan nattsegling hem till Stockholms skärgård i mörker och dimma. Flora II som var med på förra årets eskader välkomnade oss och bjöd på frukost!
2013-08-01
Vi lyckades få plats i hamnen på Kylmäpihlaja som är en nedlagd lotsplats utanför Raumo. Med ett skohorn kom även vi med våra 6,5 meters bredd in trots en bred båt i inloppet. Gratis guidad tur och besök högst uppe på lotsutkiken hörde till höjdpunkterna.
2013-08-01
Hamnen i Reposaari  skulle vara 2,5 meter djup. Det kanske den var också på det djupaste stället. El och vatten skulle finnas men fanns inte på gästbryggan.Efter Reposaari fick vi mycket kraftig dimma, titta noga på bilden ovan så ser du tre båtar. Vi höll tätt ihop och vi som har radar höll övriga informerade om annan trafik.
2013-08-01
Eftersom det skulle blåsa hårt från nord bytte vi ut Kaskö mot Kristinestad som är en mycket bra hamn för nordliga vindar och en trevlig stad.Då vi låg still i två dagar passade vi på att avnjuta en sillunch. En reporter från den lokala tidningen kom och gjorde ett reportage mitt i sillunchen men jag lyckades få en positiv vinkling på artikeln ändå...
2013-08-01
Det blev bara ett kort stopp i Vasa. Skärgårdarna norr och söder om Vasa är grunda och steniga men alla seglade skickligt i de smala lederna. Vi har mycket trevliga kontakter mellan båtarna över VHF och på längre sträckor stämmer vi av att alla har det bra ombord.
2013-08-01
Jakobstad byttes ut mot Tankar som är en vacker gammal fyr- och lotsplats i yttersta havsbandet. Här låg vi inblåsta i två dagar. Vinden hade haft den goda smaken att byta till nord men sjögången avskräckte från att lämna hamnen. Trevligt hade vi givetvis under tiden!
2013-08-01
Från Letto seglade vi direkt till Brahestad (Raahe). En lite tuffare etapp på 70M och frisk vind i början.I Brahestad låg vi still en dag. Som alltid ordnade hamnvärden de bästa förutsättningarna för skepparmötet. Bubbel eller andra drinkar samt snittar är normalnivån! Här ombord på Mamsell. 
2013-08-01
Från Seskarö seglade vi till Letto som ligger på finska sidan. Fin hamn som nygligen byggts ut. Vi passade på att turista en dag i Haparanda och Tornio och som vanligt även att utforska de lokala restaurangerna.
2013-08-01
Vinden stod emot lite och vi var bara 3 båtar som tog omvägen till Malören (som för övrigt pryder omslaget på SXK:s årsbok om Norrlandskusten). Att lägga till var inte möjligt så vi la oss på svaj. Jag körde in alla i omgångar med gummijollen. Första försöket att gå in till stranden i den grova sjön var inte så lyckat och är numera känt som malören vid Malören.