Hoppa till huvudinnehåll

Positivt att Sjöfartsverket lyssnat på båtorganisationernas kritik mot de nya sjökorten

Det är positivt att Sjöfartsverket tagit till sig av vår kritik och nu är eniga med oss båtorganisationer om vikten av att sjömäta i grunda vatten. Svenska Kryssarklubbens generalsekreterare Fredrik Norén kommenterar Sjöfartsverkets pressmeddelande idag, torsdag 28 april, om att verket tillsammans med Lantmäteriet och SGU hemställt hos regeringen om mer pengar för att sjömäta i grunda vatten.

Det var Svenska Kryssarklubben som var först med att i mars i år larma både Sjöfartsverket, media och sina medlemmar om brister i de nya sjökorten. Sjöfartsverket hade då kommit ut med de nya sjökorten längs norrlandskusten och höll på att lansera de nya sjökorten för Roslagen och Stockholms skärgårdar.

Kryssarklubben fick rapporter sina medlemmar, föreningen har 40 000 i Sverige, att något inte stod rätt till med de nya sjökorten. När Kryssarklubben sedan började forska i saken såg man att de nya sjökorten innehöll mängder med fel, exempelvis var tidigare farbara sund helt plötsligt inte längre farbara i de nya sjökorten; där djupkurvan tidigare varit 6 meter var kurvan i de nya sjökorten nu 3 meter.

   - Vi inledde också en dialog med Sjöfartsverket samt skickade in en skrivelse till verket med en bilaga på flera felaktigheter i de nya sjökorten, för att på så sätt hjälpa till med att förbättra sjökorten. Våra medlemmar är erfarna båtmänniskor, säger Fredrik Norén.
 

   - Det är mycket tillfredsställande att vår dialog med Sjöfartsverket nu börjar ge resultat. Vi ser fram emot fortsättningen och hoppas att regeringen bifaller myndigheternas önskan om 100 miljoner kronor så att vi fritidsbåtsfarare och mindre yrkessjöfart kan få nya moderna och samtidigt säkra sjökort, avslutar Fredrik Norén.

Dela i sociala medier