Hoppa till huvudinnehåll

På Kryss 7-2019

Ett nytt nummer av På Kryss är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren. Missa inte inbjudan till Svenska Kryssarklubbens årsmöte och årsfest i tidningen. Trevlig läsning!

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

Innehållet i På Kryss nr 7/2019:
Inledaren - GEMENSKAP SOM SKAPAR LÄNGTAN TILL HAVET
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage 
- Segling med synnedsättning
- Botna – isolerad norsk pärla
- Tolvorna i Marstrand

Artiklar
Skeppare och mamma
Seglande vrakfynd
- Återvunnen havsplast

Ombord
- Refit av OE 32:a
- Nya båtar
Krönika: Johan Boström

På gång/klubbsidor
- Qvinna ombord
- Månadens medlem
- Notiser

Medlemsförmåner 
Inför årsmötet

Långseglingens legendarer
- Julio Villar

På Kryss omslagsbild
Anita byggdes 1938 och hör till den växande flottan av bevarade klassiska Tolvor. Här på kryss utanför Marstrand i slutet av augusti.
Läs mer på sidan 34. Bild: Sebastian Hartz.

På Kryss nr 8/2019 utkommer runt den 20 november.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

GEMENSKAP SOM SKAPAR LÄNGTAN TILL HAVET
Redan köldgrader, men trots detta passe­rar ett antal segelbåtar utanför vardagsrums­fönstret. Minusgrader med en varm sol är en härlig upplevelse.

Susannas berättelse om barn ombord hade kunnat vara min för fyrtio år sen! Den där gemenskapen inom familjen under en längre segling tillsammans där barnen är med och delar på allt, både vått och torrt, skapar en längtan till havet för resten av livet. En ny kryssarklubbare har fötts!

Man måste vara optimist för att komma på att plast­vrakgodset som förr var av trä och ruttnade nu kan återvinnas till en liten båt för barnen. Toppen!

Visst kan synskadade segla. En god vän tog med sig en blind person, som väl vid rodret tog höjd bättre än min vän. Inte så konstigt egentligen eftersom andra sinnen får möjlighet att utvecklas

Svenska Båtunionen och Svenska Kryssarklubben har lämnat gemensamma kommentarer gällande Justitiedepartementets utredning i vissa frågor avseende trafikbrott och sjöfylleri (Ju 2018:F). Svaret kan sammanfattas med att Svenska Båtunionens och Svenska Kryssarklubbens ifrågasättande avseende framförallt 0,2-promille-regeln kvarstår. Och att det bekräftas ytterligare genom vår sammanställning av rättspraxis vid svenska domstolar där domar utdömts vid händelser som inte borde betraktas som straffbara.

Snart är det både årsmöte och Rådslag i Stockholm, samt tillfälle att fira att Stockholmskretsen fyller 90 år. Grattis! På Rådslaget fortsätter vi utvärderingen av svaren från kretsarna på framtidsstudien, med grupp­arbeten för att enas om en gemensam bild av framtiden och vad detta innebär för oss. Vi återkommer om detta.

Så ta hand om och vårda båten och hoppas vi ses i Stockholm. Välkomna!

Hälsar

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

Svenska Kryssarklubbens ordförande Peter Follin
 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar. Läs mer här! 
På Kryss på nätet www.pakryss.se 
Här finns kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

Mina sidor på www.sxk.se
Under "mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter, familjemedlemmar och båtuppgifter om du har din båt registrerad. Du kan göra eventuella ändringar och tillägg själv..
Läs mer om hur du loggar in och "mina sidor" här!

På Kryss nr 7-2019

Dela i sociala medier