Hoppa till huvudinnehåll

På Kryss 6-2019

Ett nytt nummer av På Kryss är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren. Är du medlem får du årsaviseringen för nästa medlemsår tillsammans med tidningen. Trevlig läsning!

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

Innehållet i På Kryss nr 6/2019:
Inledaren - ÄNTLIGEN MARELD
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage 
- Långsegling på kort tid
- Destination Bassholmen

Artiklar
- Entusiaster bevarar storökor
- Lärdomen: självöverskattning
- Nya böcker

Ombord
- Krönika: Johan Boström
- Självöverskattning ombord
- Ais ur bryggans perspektiv
- Ais för fritidsbåtar
- Ais-tekniken
- Nya båtar

På gång/klubbsidor
- Månadens medlem 
- Inför årsmötet
Medlemsförmåner 

Långseglingens legendarer
- Tom Cunliffe

På Kryss omslagsbild
Anna Holme tog med På Kryss på en sväng med segeljullen Olle i vattnen vid Bassholmen i juli. Anna är en av hundratal som håller allmogebåtarnas historia levande i Bohuslän. Läs mer från sidan 26 i detta nummer. Bild: Karin Björk.

På Kryss nr 7/2019 utkommer runt den 16 oktober.

Är du medlem får du årsaviseringen för nästa medlemsår tillsammans med den här tidningen. 

Faktura

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

ÄNTLIGEN MARELD
Högsäsongen är förbi, det är lugnare i hamnarna och här på västkusten ger sig marelden tillkänna i toaletten på natten. Sensommaren och hösten bjuder mer plats i skärgården och kanske lite mörkersegling. Alltid spännande och lärorikt att navigera enbart efter fyrar utan hjälp av en plotter.

Hoppas ni läser artikeln om ais och den stora nyttan ni kan ha av en egen transponder. Lite dyrare, men ändå verkligen värd att investera i. Jag har haft en sändande ais i många år och skulle inte kunna tänka mig att vara utan, med den säkerhet som den erbjuder.

Det är tur att det finns personer om orkar vårda och sköta våra allmogebåtar. I skick som nya efter ett idogt arbete under många timmar.

Viktigt att visa kommande generationer hur båtarna såg ut förr i tiden. Och att det faktiskt fungerar att segla veckovis i en båt som bara är knappt åtta meter, med en familj om två vuxna, två barn och dessutom ett par hundar.
Så var min uppväxt.

Knut underskattade risken med synvillor, vilket jag tror mig inte ha upplevt, men värt at fundera över. Passagen där han gick på grund är smalare n man tror, så tack för påminnelsen att alltid ha koll på plottern nära omärkta grund.

Hoppas ni har en fortsatt fin säsong. I början av september finns chansen för nya upplevelser under 24-timmars som skeppare eller gast!

Hälsar

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

Svenska Kryssarklubbens ordförande Peter Follin
 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar. Läs mer här! 
På Kryss på nätet www.pakryss.se 
Här finns kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

Mina sidor på www.sxk.se
Under "mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter, familjemedlemmar och båtuppgifter om du har din båt registrerad. Du kan göra eventuella ändringar och tillägg själv..
Läs mer om hur du loggar in och "mina sidor" här!

På Kryss nr 6-2019

 

Dela i sociala medier