Hoppa till huvudinnehåll

Öppet hus på Gåsören 21-22 augusti

Den 21 och 22 augusti är det internationella fyrdagarna och du har möjlighet att besöka Gåsören, fyr och fd lotsplats i Skelleftebukten, Bottenviken.

På Gåsören finns idag det gamla fyrhuset med fyrtorn på taket (1881), det gamla lotshuset (1904), den nu fungerande fyren på betongtorn (1921), en hamn med stenpirar (1930), tre privata sommarstugor, några uthus (det äldsta fr 1881) och sjöbodar (den äldsta fr 1886) samt en källare (1883).

Historia
Tack vare dåvarande kretsordföranden Tage Lundmarks idoga arbete fick Svenska Kryssarklubbens Skelleftekrets 1985 arrendera fyrhuset och inledde en varsam renovering. Samma år reparerades och muddrades hamnen återigen, denna gång av Svenska Kryssarklubben.
Tages idoga arbete fortsatte och 1992 kunde Svenska Kryssarklubben köpa fyrhuset och lotshuset med tillhörande tomt samt börja disponera hamnen.

Lotshuset har av Svenska Kryssarklubben under senare delen av 90-talet renoverats och invändigt byggts om för att bättre kunna användas som samlingslokal

Svenska Kryssarklubben disponerar ett stycke byggnads- och sjöfartshistoria, som klarat tidens tand och modenycker ganska bra. Tillsammans med hamnen ger det båtfolk ett alternativ till nära utflyktsmål och fast lokal och tak över huvudet för några av Svenska Kryssarklubbens sommararrangemang.


Öppettider på Gåsören under internationella fyrdagarna 2021:
Lördag 21 augusti: Eftermiddag och kväll. 
Söndag 22 augusti: Klockan 11-16. 

Nya fyren fyller 100 år i år och det gamla fyrhuset med fyrtorn på taket fyller 140 år. Gåsörens vänner firar detta med att tända den gamla fyren när det börjar skymma på lördagen.

Text från Bottenvikskretsens sida: www.sxk.se/bottenvikskretsen/gasoren-var-uthamn/historik-om-gasoren
Foto: Tommy Lindmark


Mer information om internationella fyrdagarna 2021 finns här! 

Dela i sociala medier