Hoppa till huvudinnehåll

Nytt nummer av På Kryss 3-2020

På Kryss nummer tre är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren. Medlemmar som har sin båt registrerad i klubben får årets bojflagga tillsammans med tidningen. Trevlig läsning!

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

Innehållet i På Kryss nr 3/2020:
Inledaren - HVO-diesel minskar utsläppen!
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage
- Familjesegling till danska Aerö
- Skrotbåtar ett växande problem
- Upptäck Landsort för motor

Artiklar
Håkan Södergren fick Tore Herlin-medaljen
Debatt: Gör HVO-diesel billigare

Ombord
Eldrivna motorbåtar är framtiden
Lys upp båtdäck med smart app

På gång/klubbsidorna
- Kerstin är ny ordförande
Kärleken till havet förenar
- Månadens medlem - Jan "Janken" Åkerström, Bottenhavskretsen
Medlemsförmåner 

Långseglingens legendarer
Krystyna satte världsrekord

Omslagsbild: Björn Wahren. "Bilden är tagen sent i april på Vikstens södra sida, i en liten vik intill den ena fyren. Ön är en liten stenig ögrupp med farleder på båda sidor". Läs mer på sidan 31.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

HVO-diesel minskar utsläppen!
Nu finns ett enkelt sätt att minska utsläppen med 90 procent – genom att tanka HVO. Det kostar visserligen omkring en krona mer per liter, men det avskräcker nog inte många av oss då det bidrar till minskade utsläpp! Ett problem är tillgängligheten som idag är dock begränsad och vi behöver hjälp av myndigheterna att förbättra detta. Tillsammans borde vi kunna lösa den här utmaningen om bara vilja finns.

De danska Smålandsfarvattnen är verkligen en plats att besöka om ni inte har varit där förut. Missa inte Aerösköbing, en by med små söta hus och trånga gränder som är otroligt vackra. Gå med fördel till fiskehamnen, så hamnar man mitt i byn. En fungerande bogpropeller skulle jag inte vilja vara utan då den underlättar mycket i de trånga danska hamnarna.

Omö är en trevlig ö med bra hamn som jag kan rekommendera. Där köpte vi ett stort gungfår till vårt barnbarn. Det var så stort att vi först fick provstuva det i aktern. Väl instuvat kändes det som om någon glodde på mig från aktern resten av resan!

Fjärrstyrning av däcksbelysningen, skulle jag nog ersätta med sittbrunnsbelysning på bommen. Kabeldragningen kanske är trixigt men lätt att göra själv.

Nu är mässorna över. Kanske har ni besökt någon av våra montrar och kan ge lite återkoppling och berätta hur ni ser på vår verksamhet. Om det är något ni saknar kan ni även skicka mejl till mig.

Nu börjar det roliga, för en del av oss i alla fall – allt vårarbete med båten tillsammans med kompisarna runt omkring på varvet. Ibland mera snack än verkstad, men det hör ju till.

Hälsar,

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

Svenska Kryssarklubbens ordförande Peter Follin
 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Svenska Kryssarklubbens bojflagga år 2020
Medlemmar som har sin båt registrerad i klubben får årets bojflagga tillsammans med detta nummer och Gästhamnsguiden 2020 tillsammans med nästa nummer.
Här finns mer information om hur du registrerar din båt, bojflaggan och våra bojar.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

På Kryss nummer 4 utkommer runt den 17 april.

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar. Läs mer här! 
På Kryss på nätet www.pakryss.se 
Här finns kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

Mina sidor på www.sxk.se
Under "mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter, familjemedlemmar och båtuppgifter om du har din båt registrerad. Du kan göra eventuella ändringar och tillägg själv..
Läs mer om hur du loggar in och "mina sidor" här!
 

På Kryss nr 3-2020

Dela i sociala medier