Hoppa till huvudinnehåll

Kryssarklubben deltar i internationella flytvästdagen

”Den bästa flytvästen är den du har på dig, Wear It Sweden!” är budskapet den 21 maj. Då är det internationella flytvästdagen. Svenska Kryssarklubben deltar i kampanjen och vill tillägga: Som också är testad.

Speciellt gäller detta upplåsbara flytvästar, men även andra flytvästar bör man testa minst en gång per år. När det gäller uppblåsbara flytvästar visar Kryssarklubbens erfarenheter att mellan 5-10 % av uppblåsbara flytvästar inte blåses upp när de hamnar i vattnet. Därför har Kryssarklubben gjort en film som visar hur du gör en egenkontroll av din upplåsbara flytväst. 


Fakta runt drunkningsolyckor visar att omkring 20 personer mister livet varje år från fritidsbåtar på grund av att man inte har flytväst. Och det är mesta delen män sin drunknar, i genomsnitt 80 % är män mellan 50 och 90 år där hela 85 % av dessa inte har flytväst.

- I Sverige är vårt sjö- och havsvatten nästan alltid farligt kallt. Den omedelbara köld-chocken som inträffar när man plötsligt hamnar i vattnet leder till häftig andhämtning, hyperventilering. Det kan leda till våldsamma kallsupar som i sin tur kan leda till drunkning. Bästa skyddet är bra klädsel och en flytväst!, säger Fredrik Norén, generalsekreterare Svenska Kryssarklubben.

Ett annat råd, förutom att bära och testa sin flytväst, är att bara köpa flytvästar som är CE-märkta.

Läs mer om kampanjen här! 
 

Uppblåsbar flytväst, kontroll

Dela i sociala medier