Hoppa till huvudinnehåll

Håll dig torr och synlig i höst

Utan reflex är du svår att upptäcka när du är ute och det är mörkt. Är det dessutom regn och vått väglag syns du ännu sämre. Kryssarklubbens paraply med reflexband runt kanten och den runda reflexen i snöre gör att du syns bättre när det är mörkt och du minskar därmed risken att råka ut för en olycka.

 

Paraply med smart reflexband runt kanten och Kryssarklubbens logotyp i vitt. Automatisk uppfällning.
Storlek: Ø 95 x 82 cm
Medlemspris: 120 kr.

Paraply    Paraply med reflex

 

Rund reflex med Kryssarklubbens logotyp. Silverfärgad, godkänd enligt EN13356. 
Snöre och säkerhetsnål ingår.
Storlek: Ø 6,5 cm 
Medlemspris: 10 kr 

Rund reflex


Paraply, reflex och fler medlemsvaror hittar du i vår butik på Augustendalsvägen 54
i Nacka Strand eller i vår webbutik

 Information om reflexer från ntf.se
40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka betydligt. 
Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik är det ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren.
Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd. 

Observera att du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på. 

Var rädd om dig och bär reflex!

 

Dela i sociala medier