Hoppa till huvudinnehåll

Fler utbildar sig för säkrare färder på sjön

Allt fler utbildar sig för ökad säkerhet och kunskap till sjöss.  Antalet utfärdade intyg, som förarintyg för båt, har ökat med 15 % det gångna verksamhetsåret, jämfört med tidigare år. Ett tecken på att hemester i båt fortfarande lockar. Det konstaterar Nämnden för båtlivsutbildning (NFB), där Svenska Kryssarklubben är en av medlemmarna.

- Det är ett uttryck för att fritidsbåtsfarare inser att utbildning och ökad kunskap ökar säkerheten på sjön, vilket i sin tur gör båtfärden så mycket roligare, säger Svenska Kryssarklubbens generalsekreterare Fredrik Norén.

Svenska Kryssarklubben är en av fyra medlemmar i NFB, vars kansli finns i Kryssarklubbens lokaler. Kunskapskraven och intygen som NFB tagit fram ligger helt i linje med Svenska Kryssarklubbens motto: ”För dig som vill få ut mer av ditt båtliv”, där säkerhet och kunskap är en viktig del för ett säkrare båtliv.

Inom Svenska Kryssarklubben bedrivs utbildning inom navigation och sjöliv runt om i landet. Flera kretsar arrangerar utbildningar för Förarintyg, Kustskepparintyg, Kanalintyg, båtradio SRC (tidigare VHF-certifikat), Båtmekanikerintyg m.m.
När du har gått en utbildning kommer du att bli examinerad av en förhörsförrättare som är auktoriserad av NFB.

Läs mer om aktiviteter och utbildningar här! 
Du kan söka efter utbildning i en speciell krets eller under en speciell tid.
Höstens utbildningar presenteras efter sommaren.

Här finns mer information om NFB och den blå intygsboken

 

Fakta om Nämnden för båtlivsutbildning:
NFB består av båtlivets organisationer, Svenska Kryssarklubben, Svenska Seglarförbundet och Svenska Båtunionen, samt Transportstyrelsen. Sedan 1985 har NFB ansvarat för utbildning och examination av förarintyg och en lång rad andra behörigheter för fritidsbåtar. Tack vare lång erfarenhet och samarbete har Sverige därför ett mycket säkert båtliv

 

Dela i sociala medier