Hoppa till huvudinnehåll

Fantastiskt gensvar på insamlingen till segelfartyget Gratitudes mast

Tack alla som bidragit till segelfartyget Gratitudes mast! Insamlingen har nu kommit upp i det belopp som behövs för att ge Gratitude en ny mast, efter haveriet på sensommaren förra året.

Det var då det hände som inte ska hända. Under säsongens avslutningssegling med Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskolas tre fartyg, gick stormasten av på segelfartyget Gratitude. Det betydde en oförutsedd utgift på drygt 300 000 kronor för stiftelsen, pengar som inte fanns i budgeten. En insamling startade, vilket fick ett fantastiskt gensvar hos Kryssarklubbens medlemmar och vänner till Seglarskolan. Via Kryssarklubbens riksförening kom det in drygt 80 000 kronor på några veckor av insamlingen. Kryssarklubbens Västkustkrets har samlat in nästan 160 000 kronor och direkt till Seglarskolan har det resterande beloppet kommit in. Det betyder nu att Gratitude, som är från 1903, kommer att få en ny mast.

    - Just nu håller Seglarskolan på med arbetet kring den nya masten. Vi räknar med att det är klart så att hon kan segla som vanligt igen i sommar, säger Helene Pedersen, administrativt ansvarig för Seglarskolan på Kryssarklubbens kansli i Göteborg.

Segelfartyget Gratitude är ett av tre fartyg som tillhör Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola. Övriga fartyg är Gratia och Atlantica. Segelfartygens hemmahamn är i Göteborg.

Fartygen används i utbildningssyfte för ungdomar, familjer och vuxna som vill lära sig segla med ett segelfartyg, navigera och sköta andra sysslor ombord. Fartygen används också för att lära ungdomar som normalt inte kommer i kontakt med sjölivet hur det är att vara på havet. “Ny på havet” heter projektet som bjuder in ungdomar via skolor från områden som exempelvis Bergsjön, Angered och Biskopsgården till en dag på havet. Hittills har cirka 270 ungdomar kommit ut på havet tack vare projektet, som fortsätter i år. Pengar till projektet kommer från regeringen via Svenskt Friluftsliv.

Du kan läsa mer om Seglarskolan här: www.sxkseglarskola.se

Foto: Tove Wranne

Dela i sociala medier