Hoppa till huvudinnehåll

Eggegrundskretsen invigde nya bryggan på Granskär

Lördagen den 5 september invigdes Eggegrundskretsens nya brygga på Granskär, en ö cirka fyra distans utanför Gävle. Granskär är kretsens uthamn och en populär ö för Kryssarklubbens medlemmar.

Drygt 35 personer samlades ute på bryggan, ordförande i Eggegrundskretsen Fredrik Bjurbo och riksföreningens vice ordförande Ann-Katrin Moldenius Hermansson höll tal och yngsta deltagaren Alice, åtta år klippte bandet. Medlemsnyttan med bryggan var något som båda betonade.

Den gamla bryggan var från 2001, en flytbrygga som fått utstå hårda nordliga vindar, svallvågor och isvintrar.

– Vi märkte ganska snart att bryggan var för klen med tanke på alla båtar som kommer till den här platsen, man sov inte riktigt gott, berättar Fredrik Bjurbo, ordförande i Eggegrundskretsen.

Kretsens styrelse har under flera år funderat på hur man skulle kunna få tag i en ny brygga. Lösningen kom med riksföreningens avsatta projektpengar. Kretsen sökte 439 000 kronor, ett äskande som glädjande nog gick igenom. Kretsen har skjutit till drygt 100 000 kronor och en hel del eget arbete, bland annat all el. Första dagarna i augusti kom bryggan på plats och när den invigdes var alla knapar på plats och det fanns el i alla stolpar.

Kretsen arrenderar bryggans plats av Segelklubben Surfing, en anrik klubb som bildades samma år som Svenska Kryssarklubben, 1923.
 

Invigning av nya bryggan på Granskär, Eggegrundskretsen
Fredrik Bjurbo, ordförande i Eggegrundskretsen och Alice som klippte bandet till nya bryggan
 

Eggegrundskretsens nya brygga på ön Granskär invigdes i augusti 2020
Nya bryggan från ovan
 

Foto: Olle Hildingson och Fredrik Bergström

Dela i sociala medier