Hoppa till huvudinnehåll

Bojbrev att dela ut till båtar som inte är registrerade i Svenska Kryssarklubben

Svenska Kryssarklubben lägger ut bojar (svajbojar) på lämpliga platser längs landets kuster samt i Mälaren och Vänern, för din säkerhet och trygghet i naturhamnar. På Svenska Kryssarklubbens webbsida finns boj-brev som du som medlem kan skriva ut och ta med dig i båten, för att dela ut till dem du möter som förtöjt vid Kryssarklubbens bojar men inte är medlemmar, eller inte har bojflagga.

Svenska Kryssarklubbens blå bojar finns från Bottenviken i norr till Strömstad på västkusten, längs hela kusten samt i Vänern och Mälaren. Över 240 bojar har ideella krafter i Kryssarklubben lagt ut. Allt för din säkerhet och trygghet i naturhamnar. 
Trygghet och säkerhet på sjön är viktigt för Svenska Kryssarklubben. Att förtöja vid en av Kryssarklubbens bojar är säkert och dessutom skonas sjöbotten, jämfört med om man kastar ankare.

För att förtöja vid Kryssarklubbens blåa bojar behöver du vara medlem i Kryssarklubben. På västkusten och i Vänern finns dock några få bojar där även icke-medlemmar har tillträde. Vi välkomnar dig att bli medlem! Avgiften för ett år är inte högre än vad du betalar för några gästnätter i en gästhamn. Och till priset av medlemsavgiften får du så mycket mer; tips på fina hamnar, inspiration till härliga båtfärder, Kryssarklubbens tidning På Kryss samt årsbok, tillgång till eskadrar både för familjer och för långväga äventyr i främmande vatten.
Bli medlem här!

Genom att bli medlem i Svenska Kryssarklubben bidrar du med din medlemsavgift till att vi kan lägga ut fler blå bojar, som är populära. Kryssarklubben arbetar nämligen helt ideellt och utan statsstöd, de intäkter vi har som bekostar verksamheten är de som kommer från våra 40 000 medlemmar.

Var finns då våra bojar runt Sveriges kuster? Här på vår hemsida kan du se vart bojarna är placerade på ett sjökort. Hemsidan går givetvis även att se i mobilen. Vill du ha ett tryckt häfte med samma information, har vi det också som utskriftsbar pdf-fil.

Det finns regler kring bojarna, hur länge man får ligga vid en boj och rekommenderad högsta totala deplacement, som är 8 ton. Om det kan du också läsa på sidan bojbestämmelser

Det finns boj-brev som du som medlem kan skriva ut och ta med dig i båten, för att dela ut till dem du möter som förtöjt vid Kryssarklubbens bojar men inte är medlemmar, eller inte har bojflagga. Flaggan är signalen för ”jag får förtöja vid bojarna”.
Du hittar bojbreven här:  

 

Foto: Kay Kjellgard

Dela i sociala medier