Hoppa till huvudinnehåll

Båtägare positiva till fler regler på sjön

Fler regleringar på sjön; båtregister samt krav på båtkörkort och flytväst. Vidare vill båtägare utbilda sig mer inom ämnen som rör båtlivet, såsom navigering, hur man som fritidsbåtsägare minskar sin miljöpåverkan samt om sjukvård ombord. Det här visar Båtlivsundersökningen 2020. Den görs vart femte år på uppdrag av Transportstyrelsen, ihop med båtorganisationerna i Sjösäkerhetsrådet - bland annat Svenska Kryssarklubben.

Båtlivsundersökningen 2020 visar att det finns 864 200 båtar (i sjödugligt skick) och att 16 procent av hushållen i Sverige har minst en fritidsbåt. Småbåtar utgör 44 procent av båtarna (exempelvis kajaker, roddbåtar och små öppna båtar med motor under 10 hk). Det är fortsatt frihetsupplevelsen och naturupplevelsen som svenskar värderar allra högst i sitt båtliv. Samtidigt vill man se fler regleringar; obligatoriska förarintyg, lag på att ha flytväst, åldersgräns för att få köra snabba båtar och en positiv inställning till ett obligatoriskt båtregister. 

Utbildning är ju något som Kryssarklubben erbjuder sina medlemmar i olika ämnen, exempelvis sjukvård ombord, som nämndes i undersökningen. Hur bra är det då inte att just 2021s årsbok som kommer till medlemmarna i maj handlar om sjukvård ombord. (Årsboken följer med som bilaga till medlemstidningen På Kryss nr 3.)

Läs hela Båtlivsundersökningen på Transportstyrelsens hemsida: transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Fritidsbatar/Statistik-och-fakta--fritidsbatar/batlivsundersokningen/

 

Båtlivsundersökningen 2020

 

Dela i sociala medier