Hoppa till huvudinnehåll

Höstens seniorutflykt går till Öja och Landsorts fyr

Information:
Datum: Torsdag, 2021-09-16, Läggs in senare
Arrangör: Stockholmskretsen
Antal tillfällen: 1
Tillgänglighet:
Den här aktiviteten är öppen för alla
Fullbokad
Beskrivning:
Höstens seniorutflykt går till Öja och Landsorts fyr
Kanske finns det en speciell lots-gen? Björn Öberg har den i så fall. Han har lotsat sex tusen fartyg genom skärgården. Hans far tio tusen. Hur många hans farfars farfars farfars farfars farfar lotsade vet han inte. Men lots var han. Björn Öberg är lots sedan tretton generationer tillbaka.
Vid Landsort börjar, eller slutar, den labyrint av öar som är Stockholms södra skärgård. På Öja finns Sveriges äldsta fyr, Landsorts fyr. För ett antal år sedan renoverades fyrtornet inifrån och ut och är ett välkänt sjömärke för oss båtfolk. Inne i den västra lotshamnen ligger fortfarande lotsbåtar med ”PILOT” målat på sidan. Landsort är en aktiv lotsplats, men den gamla lotsutkiken fungerar idag som vandrarhem. Björn som är Mästerlots har lång egen erfarenhet men har även forskat grundligt i lotsarnas historia. Han har spårat människorna, båtarna, lotsningarna, förlisningarna och många andra spännande händelser som ger en inblick i ett märkvärdigt yrke med mycket gamla anor.
Vi kommer att möta mästerlotsen Björn Öberg som kommer att berätta om allt detta spännande och visa oss runt i lotshamnen. Det finns även tid för egen rundvandring och en god lunch kan inmundigas på Svedtiljas restaurang till en kostnad av 195 kr exkl. dryck. Du kan välja mellan fisk,- eller kötträtt. Lunchen betalar du själv på plats men du måste anmäla i samband med din bokning om du önskar delta på lunchen.

Sätt ett kryss i almanackan för Torsdagen den 16 september, 2021 för då åker vi ut till Öja och Landsorts fyr.

Hur åka dit: Detaljerad reseinformation kommer att finnas här på hemsidan i augusti då Waxholmsbolagets turlista för hösten 2021 är publicerad.


Varmt välkomna!
Arr. Seniorkommittén